badnjavice prolozacHoće li nakupljena voda u akumulaciji u Ričicama napravljenoj za natapanje žednog Imotskog polja, otići bespotrebno u nepovrat? Jedini kanal koji vodi od Suvaje u Prološcu prema donjem dijelu polja tek je protočni što znači da suhi dio polja od Prološca preko Luga, prema Grubinama i na dalje ostaje suh. Manji dio polja (Donjeg polja) koji je i prije imao kakav takav vodonatapni sustav, dostatno se hranio vodom iz Vrljike. Isti kanali su devastirani zbog pohlepnosti za par četvorih metara zemlje i nemara vlasnika njiva, što znači da dobar dio tog nekada vodonatopnog dijela polja više nije moguće natapati. 
Iz Ričica su puštene prve količine vode. Hrvatske vode će vodu puštati sljedećih nekoliko dana kako bi barem oni koji su u mogućnosti koristiti tu vodu zadovoljili svoje potrebe. U isti sustav se pušta voda sa brane kod izvora Opačac, dok je zmijavačka brana tek u pripremi reguliranja za natapanje dijela polja podno Zmijavaca i Runovića.

Hoće li 16, 5 milijuna kubičnih metara vode iz akumulaciji biti dostatno za nepripremljeni sustav natapanja Imotskog polja? Hoće li koliko toliko donijeti dobra Imotskim poljoprivrednicima ili će to biti nalijevanje vode u bačvu bez dna?

Augustin Ago Kujundžić (IN)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here