ANKETA Treba li raspisati referendum o uvođenju eura u Hrvatskoj?

Uvođenje eura preozbiljno pitanje kojem se treba pristupiti s najvećom dozom kritičnosti i promišljenosti, kaže Vilim Ribić

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić poručio je u ponedjeljak da bi odluku o uvođenju eura trebao donijeti narod na referendumu, a ne političke i poslovne elite. Izrazio je nezadovoljstvo jer iz Ureda predsjednika Vlade čelnici Matice nisu pozvani da sudjeluju na konferenciji o strategiji uvođenja eura.

Ribić je u priopćenju ustvrdio da bi rasprava trebala podrazumijevati svestran pristup nekom pitanju, sagledavanje svih pozitivnih i negativnih aspekata, pa treba u tu svrhu organizirati raspravu i pozvati govornike različitih gledišta i kritičkog razmišljanja u kontekstu dugoročnih nacionalnih interesa.

Matica hrvatskih sindikata nije dobila poziv na današnju konferenciju, kaže Ribić dodajući kako ne tvrdi da nisu pozvani zato što su čelnici Matice iznosili kritična razmišljanja o uvođenju eura u kontekstu dugoročnih nacionalnih interesa i aktualnih europskih okolnosti iz kojih se budući razvoj Europske unije još uvijek ne može predvidjeti.

Upravo pitanje o opravdanosti uvođenja eura ovisi o raspletu oko razvoja EU-a, kaže se u priopćenju. Teške krize kroz koje su prošla neka gospodarstva eurozone ne smiju se tek tako zanemariti jer je dubini i snazi tih kriza kumovao i euro.

Stoga je uvođenje eura preozbiljno pitanje kojem se treba pristupiti s najvećom dozom kritičnosti i promišljenosti, ističe Ribić i poručuje da bi odluku o uvođenju eura trebao donijeti narod na referendumu, a ne političke i poslovne elite.