Ante Đuzel villaBivši gradonačelnici i ministri turizma među glavnim su ‘igračima’ koji su se uz političku karijeru počeli baviti i iznajmljivanjem kuća za odmor na Jadranu…

Moj brat i ja smo sagradili kuću, cijeli život se bavimo ugostiteljstvom. Više od 60 posto radova obavili smo sami, ispričao je lani za Slobodnu Dalmaciju sada već bivši gradonačelnik Imotskog, HDZ-ovac Ante Đuzel.

U ulici Duveruša u Imotskom Đuzel je prije godinu dana sagradio raskošnu vilu. Objekt se prostire se na nešto manje od petsto kvadrata, ima sedam soba, osam kupaonica, a u njemu može boraviti do 20 ljudi. Kuća ima i veliki bazen, teniski teren, teretanu, masažnu kadu, saunu, a u parcelu je uključen i parking za šest osoba. Iz vile se prostire pogled na Imotsko polje i Biokovo. Đuzel tvrdi da je s bratom u gradnju uložio 470.000 eura. Tad je na mjesec zarađivao 12.556 kuna. Tjedan dana boravka u Đuzelovoj vili u špici sezone košta 51.760 kuna, a u drugim terminima može se unajmiti za minimalnu cijenu od 23.879 kuna. Kuća se može unajmiti na internetu.

Osim Đuzela, u turistički posao izmamljivanja, bacio se bivši ministar turizma Veljko Ostojić. U istarskom selu Zamask Ostojić je sagradio vilu naziva Villa Vista. Luksuzni objekt također ima kategoriju pet zvjezdica.


– Ova vila uključuje infinity bazen, kamin i privatni vrt s povrćem. Iz objekta se pruža panoramski pogled na prirodu. U okviru objekta na raspolaganju su besplatni WiFi i privatno parkiralište – stoji u opisu vile. U špici sezone tjedni boravak košta čak 41.000 kuna. Prostire se na 250 kvadrata, a bazen ima 60 kvadrata. Ovo je ljeto vila bukirana do kraja sezone. Kad je gradio kuću, Ostojić je imao plaću 18.600 kuna.

Kuću je dizajnirao Boris Ružić, poznat kao organizator vjenčanja Severine i Igora Kojića. Darko Lorencin još je jedan u nizu bivših ministara turizma koji je nakon političke karijere “zagrizao” u turizam kao privatnu djelatnost. Prije osam godina sagradio je kuću za odmor u mjestu Donji Kalčini u Istri i uskoro ju je počeo iznajmljivati. Kuća ima 135 četvornih metara, u njoj su dvije spavaće sobe, dvije kupaonice i sauna, i za šest ljudi je. Lorencin nije htio ništa komentirati jer se, kako je rekao, povukao iz politike i sada radi u privatnoj firmi.

Nije nam htio reći čak ni cijenu noćenja za tjedan dana jer, kako tvrdi, sve piše na internetu. Međutim, njemačka stranica na kojoj je dosad bilo moguće rezervirati smještaj, do 13. srpnja nije u funkciji. Prema medijskim napisima, Lorencin je prije tri godine luksuznu kuću iznajmljivao za cijenu od 760 do 1639 eura na tjedan, odnosno od 5600 do 12.159 kuna. Tad mu je plaća bila 17.421 kunu.

Tridesetak kilometara od Splita, u mjestu Brštanovo u Dalmatinskoj zagori, bivši splitski gradonačelnik Ivo Baldasar sagradio je “Vilu okruženu livadama”.

Tad je zarađivao 17.582 kune na mjesec. Nakon gubitka izbora u Splitu Baldasar se potpuno okrenuo turizmu. Vila Baldasar reklamira se kao open space kuća, a od luksuznih sadržaja ima bazen, voćnjak i vinograd. Veličina imanja i vile je desetak tisuća kvadrata, a prosječna cijena noćenja je oko 1500 kuna. Baldasar je u nedavnom razgovoru istaknuo kako je vila u Dalmatinskoj zagori zapravo obiteljsko imanje njegove žene Snježane.

– Punih 12 godina radimo na uređenju i sad smo pri kraju te počinjemo s iznajmljivanjem – izjavio je Baldasar sredinom lipnja. Nakon dovršetka radova priznao je i da je samo na ugradnju bazena potrošio 25.000 eura.

Bivši ministar turizma Anton Kliman oduvijek se bavi turizmom. Nakon propasti prve tvrtke osnovao je firmu Barbariga Nova, preko koje danas iznajmljuje.

Bivši šef HGK Nadan Vidošević još je jedan u nizu političara s impozantnim imanjem. Njegov ranč nalazi se u selu Hlevci. Imanje je registrirao kao planinarski dom i zbog toga je Vidošević plaćao tek 500 kuna poreza, a zarađivao gotovo 11.000 eura. Danas su tamo izgrađene tri drvene kuće za odmor, naziva Breza, Jela i Smreka. Kuća Jela je najveća, u nju stane šest gostiju, dok su druge dvije predviđene za boravak četvero ljudi. 

Također, kuća Jela ima saunu, zatvoreni bazen i blagovaonicu koja se nalazi u podrumu. Za stol u blagovaonici stane čak 20 ljudi. Na ranču se nalazi i jezero, oko kojeg su uređene kućice za kuhanje i roštiljanje. Gostima je na raspolaganju i teren za mali nogomet te biljar. Brigu oko iznajmljivanja vodi njegova kći Zrinka. Obitelj Vidošević preferira da unajmljivač istovremeno unajmi sva tri objekta. Vikend najam od petka do nedjelje za sve tri kućice košta više od 18.000 kuna. Sve su ukrašene odstranjenom divljači.

Izvor: 24sata