Mostov Ante Pranić, gradonačelnik Vrgorca, zamjerio je danas Ministarstvu kulture jer nije dalo ni kune za književnu nagradu Tin Ujević koja se dodjeljuje u Vrgorcu. Saborske je zastupnike u vremenu posvećenom za njihove slobodne rasprave podsjetio da je sutra obljetnica rođenja velikana hrvatske avangardne književnosti, Vrgorčanina Tina Ujevića.

– Iako nažalost nikada tijekom svog života nije dobio ni jednu književnu nagradu, danas njegovo ime nosi najveća nagrada za pjesništvo u Hrvatskoj. Utemeljena je 1980. godine, a u Vrgorcu se dodjeljuje od 1993. Ministarstvo kulture nije za to dalo ni jedne lipe, pa me zanima stav koji Ministarstvo ima prema ovom poznatom pjesniku – kritizirao je Pranić. Naglašava da je Ministarstvo dodijelilo preko 3 milijuna za razne književne manifestacije i festivale stripa, ali Tin Ujević, drži, očito Ministarstvu ništa ne vrijedi.

– Zaista ne znam što Tin Ujević treba napraviti, ne znam koliko se posthumnih djela treba objaviti i tko ih treba objaviti, da mu Ministarstvo oda neko priznanje. Sramota me reći da ni kune nisu dali, to nije beznačajna nagrada nego najveća književna nagrada u Hrvatskoj. Nije stvar samo novca, nego odnosa, zaboravljen je tijekom stvaranja, očito i kasnije – zaključio je Pranić.


IZVOR kliknite ovdje

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here