Ante Pranić kritizira Ministarstvo kulture: Nije stvar samo novca, nego odnosa prema Tinu Ujeviću

Mostov Ante Pranić, gradonačelnik Vrgorca, zamjerio je danas Ministarstvu kulture jer nije dalo ni kune za književnu nagradu Tin Ujević koja se dodjeljuje u Vrgorcu. Saborske je zastupnike u vremenu posvećenom za njihove slobodne rasprave podsjetio da je sutra obljetnica rođenja velikana hrvatske avangardne književnosti, Vrgorčanina Tina Ujevića.

– Iako nažalost nikada tijekom svog života nije dobio ni jednu književnu nagradu, danas njegovo ime nosi najveća nagrada za pjesništvo u Hrvatskoj. Utemeljena je 1980. godine, a u Vrgorcu se dodjeljuje od 1993. Ministarstvo kulture nije za to dalo ni jedne lipe, pa me zanima stav koji Ministarstvo ima prema ovom poznatom pjesniku – kritizirao je Pranić. Naglašava da je Ministarstvo dodijelilo preko 3 milijuna za razne književne manifestacije i festivale stripa, ali Tin Ujević, drži, očito Ministarstvu ništa ne vrijedi.

– Zaista ne znam što Tin Ujević treba napraviti, ne znam koliko se posthumnih djela treba objaviti i tko ih treba objaviti, da mu Ministarstvo oda neko priznanje. Sramota me reći da ni kune nisu dali, to nije beznačajna nagrada nego najveća književna nagrada u Hrvatskoj. Nije stvar samo novca, nego odnosa, zaboravljen je tijekom stvaranja, očito i kasnije – zaključio je Pranić.


IZVOR kliknite ovdje

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.