eu_konferencija

– Veselim se pozdraviti vas kao 28. državu članicu Europske unije, kazao je na konferenciji za novinare europski povjerenik za proširenje Štefan Füle.

– Posao je završen. Sada je na državama članicama da naprave posljednju evaluaciju pregovora i odluče mogu li pregovori biti službeno zaključeni i krenuti s potpisivanjem. Pregovori su bili temeljiti i sveobuhvatni, dodao je Füle i kazao kako će zemlje članice biti će izvještavane o hrvatskom napretku, te da “uopće ne sumnja u sposobnost Hrvatske da odradi sve što je potrebno”.

– Oozbiljno izražavam svoje povjerenje u današnju odluku, naglasio je europski povjerenik za proširenje.

Povijesni dan za Hrvatsku

– Danas je povijesni dan za Hrvatsku i za Europsku Uniju, priopćio je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Durao Barroso u petak, pola sata prije no što je u podne europski povjerenik za proširenje Štefan Füle novinarima objavio da su, po EK-ovu mišljenju, hrvatski pregovori o članstvu u EU uspješno okončani.

– EK je upravo predložio ministarskome Vijeću EU da zatvori posljednja četiri poglavlja u pristupnim pregovorima s Hrvatskom. To popločava put Hrvatskoj da se priključi EU kao 28. država članica od 1. srpnja 2013., ako Vijeće održi taj naznačeni nadnevak koji je EK predložila – napomenuo je Barroso. On je “zapljeskao hrvatskim vlastima, a posebice trenutačnoj vladi, na njihovu teškome radu posljednjih godina”.

– Još važnije, želio bih čestitati narodu Hrvatske jer pridruživanje EU-ovoj obitelji naroda ponajprije je tvoj uspjeh! – naglasio je Barroso, rekavši da je tijekom svojega posjeta Zagrebu početkom travnja “svjedočio da je pristupanje EU projekt koji nadilazi političke granice i obgrljen je cijelim društvom, a posebice hrvatskom mladeži”.

Ostatak poruke Barroso je namijenio onima u EU koji još nisu sigurni treba li se proširenje nastaviti.

– EK je pregovarala teško ali pošteno tijekom posljednjih godina, primijenjujući strogu uvjetovanost i osiguravajući da se svi kriteriji i mjerila EU ispune. Ta se čvrsta predanost isplatila: Hrvatska je sada spremna krenuti naprijed. U proširenju EU riječ je o vjerodostojnosti: kako o vjerodostojnosti kandidatskih zemalja u poštivanju kriterija i provedbi zahtijevanih preobrazba, tako i vjerodostojnosti sa strane EU u kretanju naprijed kada se usuglašeni uvjeti ispune – istaknuo je Barroso. Taj “važan korak Hrvatske k članstvu”, dodao je, “znak je također ostatku Jugoistočne Europe: on pokazuje da proširenje djeluje, da je EU ozbiljan glede svojih obveza i da se ustrojne europske preobrazbe isplate”.

– Nadam se stoga da je napredak Hrvatske nadahnuće našim ostalim partnerima kako bi iznova unijeli živahnost u svoje preobrazbene napore i djelovali na dobrobit svojih naroda. To je također u interesu same EU. Kako sam iznova vidjeo tijekom mojih dvaju posljednjih posjeta tome području, vjerodostojna politika proširenja ostaje naše najvažnije sredstvo za jačanje uzajamne postojanosti i boljitka u Jugoistočnoj Europi – zaključio je Barroso.

V. Reading: Europska komisija daje zeleno svjetlo Hrvatskoj

Europska komisija daje zeleno svjetlo za pristup Hrvatske EU, kazala je jutros europska povjerenica za pravosuđe Viviane Reding uoči sastanka Ministarskog vijeća EU, javlja austrijska agencija APA

Reding je dodala i da je “jako sretna” što će Hrvatska dobiti zeleno svjetlo, jer prije godinu dana ni sama nije vjerovala da će i posljednje prepreke biti uklonjene.

– No, Hrvatska je obavila svoje zadaće i zato se može “potpuno mirno i reći DA Hrvatskoj”, rekla je Reding.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here