Već je stigla sredina rujna, no izgleda da nas ljetno vrijeme još uvijek neće napusiti. Osim što je rujan odličan za uživanje na plaži, sinonim je i za branje grožđa, posebno u Dalmaciji. Tako su ovaj sunčani i topli vikend Imoćani iskoristiti kako bi obavili “trganje” grožđa – kako to oni kažu.

U polje se kreće od ranog jutra pa sve dok ne dođe marenda. Možda na prvu izgleda lagano i čas posla, ali kad se krene na posao onda ga ima i za odraditi. Imoćanima je još lakše trgati kada znaju da je njihova ponornica Vrljika ponovno izvire. Simbol Imotskog i njegovih mještana je ta rijeka koja im je od velikog životnog značaja.

Vraćamo se na trganje. Trganje još uvijek okuplja Imoćane i drži ih na okupu koliko je god to moguće. Iako je većina napustila taj grad, svi mu se ponovno vrate, ali samo u ljetne dane, sve dok hladna Njemačka ne pozove. Kako bilo, trganja će uvijek biti i treba ga biti. To je dio kulture koje je vrijedno prenijeti na generacije. Ono je dio imotskih polja koja  su okupana suncem podarila najslađe grožđe, a od toga će biti još bolje vino.

I neka običaja i tradicije koji vrijede…

Izvor: Dalmacija news

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here