Petar VlajčićŽarko Puhovski: Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić obećao je pomoći Vlajčiću, ali nije

IMOTSKI, ZAGREB – Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić preuzeo je na sebe moralnu obvezu da ispravi više od 14 godina staru nepravdu prema Petru Vlajčiću, bivšem pravobranitelju iz Imotskog koji je bez ikakve osnove 1992. izbačen s posla i do danas se bezuspješno bori za pravo na rad – rekao je danas predsjednik HHO-a Žarko Puhovski, koji već dulje nastoji riješiti Vlajčićev slučaj.

{sidebar id=4} Vlajčić je kao pravobranitelj u Imotskom počeo raditi 1972. Na toj se funkciji zadržao do 1992., kada ga je Skupština općine Imotski smijenila bez ikakva postupka dok je bio na odmoru. Zbog nezakonitog smjenjivanja pokrenuo je upravni spor i dobio ga. Vratio se na posao, ali je već za 15 dana fizički izbačen na ulicu.

Potražuje 400.000 kuna

Potom ponovno vodi postupke i dobiva pravo na naknadu za izgubljenu zaradu, ali ga se ipak ne vraća na posao. Kaže da se pokušao prijaviti na burzu rada, ali mu nisu dali radnu knjižicu. Vlajčić navodi da je egzistencijalne probleme pokušavao riješiti i na drugi način, pa je 1997. želio otići u odvjetnike, ali nije mogao jer nije dobio rješenje o prestanku radnog odnosa. U proteklih 14 godina prijavljivao se na desetke natječaja za pravobranitelja i državnog odvjetnika, ali je svaki put odbijen, unatoč visokim ocjenama struke.

I danas je, kaže, na mirovinsko i zdravstveno osiguranje prijavljen preko Državnog odvjetništva koje mu ne plaća ni jedno ni drugo. I dalje vodi sudske sporove, a ovih bi dana trebao dobiti konačnu odluku Vrhovnog suda koji će potvrditi ili srušiti presudu Županijskog suda u Splitu po kojoj bi mu pripalo nešto više od 400.000 kuna s kamatama na ime izgubljene zarade od 1997. do 2003.

Žarko PuhovskiOsim što je izgubio ljudsko i profesionalno dostojanstvo, Vlajčić se našao i u teškoj materijalnoj situaciji. – Obiteljski sam čovjek. Dvoje djece mi studira u Zagrebu, jedno dijete je na školovanju u Imotskom i svi živimo od činovničke plaće moje supruge – kaže Vlajčić. Dodaje da se njegovim slučajem bavilo četvero ministara pravosuđa, od Milana Ramljaka, Stjepana Ivaniševića, Ingrid Antičević-Marinović do Vesne Škare-Ožbolt, no nitko mu nije pomogao.

Ispravljanje nepravde počelo se nazirati kada se u slučaj uključio glavni državni odvjetnik Mladen Bajić. – Rad u Imotskom Bajić mi je uvjetovao prethodnim radom u Gospiću. Za mene su raspisali natječaj, da bi me Bajić nakon tri mjeseca nazvao i rekao da zbog državnih razloga moraju stornirati sve oko Gospića. Potom su mi obećali Makarsku, pa opet Gospić – kaže Vlajčić. Tvrdnju o Bajićevim obećanjima velikim dijelom potvrđuje i Puhovski.

Izgubio živce

Predsjednik HHO-a kaže da se barem deset puta čuo s glavnim državnim odvjetnikom oko Vlajčićeva slučaja te da im je organizirao dva susreta. – Znam i da je zapelo oko Vlajčićeva povratka na posao, kao i da je tome kumovala svađa s državnim odvjetnikom u Imotskom. Vlajčić je izgubio živce, ali je nakon incidenta s tužiteljem u Imotskom proglašen konfliktnom osobom – rekao je Puhovski, koji tvrdi da Bajić i dalje može pomoći Vlajčiću, i to tako da Odvjetništvo odustane od zahtjeva za reviziju.

Odvjetništvo: Zakon nije na Vlajčićevoj strani

Suradnici glavnog državnog odvjetnika Bajića danas su redom izjavili da je Vlajčiću 1992. nanesena nepravda, ali da u sadašnjoj situaciji zakon nije na njegovoj strani. Podsjećaju na izmjene Zakona o pravobraniteljstvu, te da su nakon 1995. svi pravobranitelji išli na reizbor.
 
To što Vlajčić nije imenovan pravobraniteljem, nakon zakonskih promjena 1995. nije nezakonito. Jednostavno, kažu, tada su bila dva kandidata za jedno mjesto i nije imenovan. Kažu da su upravo iz tih razloga od Vrhovnog suda morali tražiti reviziju presude po kojoj mu je dosuđena naknada izgubljene zarade od 1997. do 2003. Tvrde da Vlajčićeva radna knjižica nije u Odvjetništvu nego kod njega još od 1992. kad mu je Općina Imotski prekinula radni odnos.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here