Rijeka Vrljika kod ImotskogZaklada Adis financirala je dvogodišnje istraživanje “Revitalizacija rijeke Vrljike kod Imotskog kroz održivost raka kamenjara” koje je vodila prof. dr. sc. Sanja Gottstein s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Istraživanje je pokazalo da su bjelonogi rakovi u Vrljici ugroženi zbog preljevnih septičkih jama, gradnje kanalizacije ispod korita rijeke, nekontroliranog korištenja pesticida za ispiranje cijevi za potrebe gradnje vodovoda, kanalizacije i produbljivanja korita rijeke, te gradnje brana i retencija. Istraživanje je upozorilo i na štetnost donošenja rakova iz susjedne BiH koji ne pripadaju slijevu Vrljike.

 

Razloge nestanka rakova, prema istraživanjima, treba tražiti u zatrovanosti tla i taloga u koritu te krške rijeke. Odgovore na ovaj problem trebalo bi ponuditi novo istraživanje.

U međuvremenu, po kazivanju Ante Mikulića, predsjednika Sportsko-ribolovnog društva “Šaran” iz Prološca, u novije vrijeme primijećen je veći broj autohtonih bjelonogih rakova na lokaciji od jezera Dva oka do mosta u Zelenoj katedrali, dakle na jednom od izvora Vrljike.

Rakova nema nizvodno od ove lokacije. Mikulić je zaljubljenik u Vrljiku i jedan je od onih koji najviše govori o njezinoj zagađenosti i zaštiti, svjedoči i o interesu stranaca za istraživanje rijeke Vrljike. Prof. Gottstein, koja dobro poznaje tu žilu kucavicu Imotskog polja, procjenjuje da je moguća repopulacija autohtonih rakova u Vrljici.

Očito je da će za ovakav pothvat trebati znatno veća svekolika potpora lokalnog stanovništva i vlasti koje se bave zaštitom okoliša. Možda bi odgovarajuća javna kampanja i pritisak na vlasti pomogli da se izdvoji novac potreban za nastavak stručnih istraživanja.

Mijo Bežovan / SD

Foto: Branimir Boban / IN

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here