Blidinje će se razvijati po njemačkim modelima

Predstavnici općina Posušje i Jablanica, javne ustanove „Park prirode“, te turističkih subjekata i udruženjakoji djeluju na području Parka prirode ‘Blidinje’ od 19. do 25. studenog 2017. godine posjetili su turističke destinacije i zaštićena područja u Njemačkoj.

Sudionici studijskog putovanja koje je organizirano u okviru EU ProLocal programa upoznali su se sa razvojnim konceptom ovih destinacija i turističkim proizvodima, priopćeno je.

Na putovanju od gotovo 1000 km, a koje je započelo i završilo u Berlinu, učesnici su posjetili 3 zaštićena područja, teviše od 10 lokacija sa specifičnom turističkom ponudom. U izravnom razgovoru sa turističkim djelatnicima i okolišnim stručnjacima sudionicima ove studijske posjete su se upoznali sa trendovima u ekoturizmu, specifičnim rješenjima upravljanja zaštićenim područjima, klasterizaciji i upravljanju destinacijom, te različitim modelima financiranja i marketinga. Osim toga, studijska posjeta je doprinijela i umrežavanju i jačanju poslovnih odnosa između sudionika.

U sljedećem razdoblju oni će intenzivno i koordinirano raditi na realizaciji niza aktivnosti kako bi inicirali promjenu ponašanja u vezi zbrinjavanja otpada, uveli nove turističke proizvode ili dodali vrijednost postojećim. EU ProLocal već drugu godinu radi na jačanju konkurentnosti turističke destinacije Blidinje koje je značajan segment turističke ponude u Hercegovini.

EU ProLocal je zajednički program Europske unije i Vlade Njemačke za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u BIH vrijedan 13 milijuna eura od kojih 9 milijuna eura financira Europska unija, a kojeg implementira GIZ.

bljesak.info

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here