Cijeli svijet priča o stadionu u Imotskom

Kako bi stadion Gospin dolac mogao izgledati u budućnosti 

Nitko drugi nego BBC proglasio ga je jednim od najčudesnijih na svijetu, usput nahvalivši HrvatskuNajnoviji popis 10 najljepših mjesta sportskih natjecanja na svijetu prenio je i obradio čak i BBC. Pritom su Britanci primijetili Stadion Gospin dolac u Imotskom i smjestili ga na šesto mjesto svoje ljestvice. Odakle po hrvatskom dijelu Jadrana turističke gužve kao ovog ljeta, postaje jasno kad se pročita kako su Britanci opisali stadion NK Imotskog. “Čini se da je cijela Hrvatska tako oblikovana kako bi ju se moglo reklamirati po Instagramu. Tako ne čudi da u ovoj zemlji postoji i nogometni stadion koji je smišljen ravno iz nečijeg sna… Izgrađen je u prirodnoj kotlini krajem 70-ih i kapaciteta je 4000 gledatelja.” BBC usto navodi da su uvjereni da se netko sportski verao po tim liticama oko stadiona, istodobno se ograđujući da nipošto ne žele da ispadne da ikome daju ideju za nešto.

BBC ipak nije bio sasvim precizan u vezi Gospinog dolca. Stadion je doista trebao biti izgrađen u 70-ima, točnije 1979. za potrebe Mediteranskih igara u Splitu, kad je izgrađen i Poljud, zatim kad je obnovljen bivši Park skojevaca, a danas Park mladeži RNK Splita i niz drugih sportskih terena.

Na kraju je Gospin dolac građen od 1987. do 1989. i ima 3000 sjedećih i 1000 stajaćih mjesta. Spektakularan je i zato što, osim što je okružen visokim stijenama, ljutim kršem, u neposrednoj blizini je Modro jezero, a praktično uz sam rub i drevna utvrda. NK Imotski je danas trećeligaš jer je prošle godine osvojio tek 11. mjesto u 2. HNL. Klub je osnovan 1991., iako je formalno pravno sljedbenik Mladosti iz Prološca osnovane još 1974. 

Izvor: express.h

Gospin Dolac Imotski
Gospin Dolac Imotski | Foto: Branimir Boban / CROPIX