CISTA VELIKA Požar se otima kontroli, stanje nije zadovoljavajuće

Požar Cista VelikaCISTA VELIKA Dražen Glavina, županijski vatrogasni zapovjednik, u Šestanovcu nam je u 16.40 sati rekao kakvo je stanje na požarištu:..

– Stanje trenutno nije zadovoljavajuće, vatra se širi s istočne i zapadne strane. Dosta je jaka bura pa preko sto metara prebacuje vatru  Nadamo se da bi nam ako se vjetar smiri kanaderi dali pomoć da riješimo bokove. Izgorena površina je 7×2 kilometra, nitko nije ozlijeđen.

Prethodno je stigla vijest da se vatra spustila među same kuće u Šestanovcu! Vatrogasci su otklonili brzo opasnost, ali mještani su u strahu. Polijevaju kuće vodom…

Cista Velika - požar
Požar iznad Šestanovca gasi oko 150 vatrogasaca, a na požarište je došao i župan Blaženko Boban.

– Kontaktirao sam zapovjednika kanadera i rekao mi je da će poslati zračnu pomoć čim to omoguće vremenske prilike. Nadam se da će popodne pasti vjetar pa da će u gašenju pomoći kanader – rekao nam je Boban.

Župan je zahvalan vatrogascima koji danas imaju pune ruke posla širom Dalmacije, usporedio ih je s braniteljima u Domovinskom ratu.
– Moram pohvaliti i ljude koji žive u Splitu, Kaštelima, Solinu…, ali su došli ovdje da bi branili svoj kraj – dodao je.
Vatrogasci su raspoređeni duž požarišta, nastoje ne dozvoliti vatri da dođe do kuća i maslinika, a mještani dežuraju s granama s kojima odmah gase ako koji plamičak poleti. Trava je, inače, suha, vrlo brzo se širi požar ako se zakasni s reakcijom.
Inače, iako se pojavila informacija da je vatra zahvatila kuće, te da je jedan vatrogasac ozlijeđen, na terenu saznajemo da ipak nije došlo do toga. Vatra je zahvatila tek jednu štalu, a jedan vatrogasac se samo nagutao dima.

 

—————————————————————————————

Ranije objavljeno:

Veliki požar koji je izbio u Prpuši pored Ciste Velike otima se kontroli. Lako je moguće i da ugrozi kuće. Na terenu su sve vatrogasne snage, koje se doslovce bore za svaku kuću, a bura onemogućava kanaderima da pomognu u gašenju.

Zbog požara je i zatvorena dionica ceste Cista Provo – Šestanovac.