Crveno jezero duboko je 255 metara. Mini ronilica spuštena do dna

 

Istraženo Crveno jezero - ImotskiNakon opsežnih priprema u trajanju od petnaestak dana, jučer u popodnevnim satima mini ronilica s kamerom i nizom senzora dotakla je dno Crvenog jezera.

Precizni instrumenti su izmjerili dubinu od 255,4 metra i tako okončali sve nedoumice oko dubine te potvrdili da se samo dno jezera nalazi ispod morske površine. Važno je napomenuti da je trenutni vodostaj dosta nizak, a da on u proljeće bude i 70-tak metara veći pa će tako i dubina vode značajno premašiti 300 metara.

Same pripreme započele su prije petnaestak dana kada su entuzijasti iz Speleološkog odsjeka HPD Imotski konstruirali žičaru i vitlo pomoću kojeg su na površinu vode spustili platformu, gumenjak, agregat za struju i još mnoštvo opreme.

Potom je Ivo Andrić s splitskog fakulteta Građevinarstva, arhitekture i geodezije u jezero spustio nekoliko instrumenata koji će u jezeru ostati nekoliko mjeseci i prikupljati podatke. Nakon toga u jezero su zaronili i zagrebački speleoronitelji koji su obavili dio video snimanja a prilikom ronjenja ušli su i u jednu podvodnu špilju.

I konačno, u subotu, 28. rujna, žičarom je spuštena mini podmornica (ROV) koja je obavila senzorska ispitivanja pomoću kojih će se moći napraviti 3D profil jezera te snimila dno na dubini od 255,4 metra. ROV-om su upravljali operateri tvrtke Neptun-sub koji su ronilicu besplatno ustupili.

Osiguranje i svu pomoć pružali su članovi HPD Imotskog, HGSS-a te RK Crveno jezero, a pokrovitelj cijele akcije bila je Turistička zajednica Grada Imotskog. Zanimljiva je i činjenica da je jezero ljevkastog oblika te je samo dno muljevito i dimenzije 16*10 metara.

Temperatura vode na površini je 23 stupnja C te konstantno opada do 25 metara dubine gdje je samo 9 stupnjeva a ta temperatura je konstantna i do 100 metara dubine.  

Pomoću ove akcije jezero je konačno otkrilo i neke svoje tajne, ali ne sve. Naime, na sjeverozapadnim liticama sonarom su utvrđene šupljine i rascjep kroz koji se jezero vjerojatno napaja vodom.

No, istraživanje tih podvodnih rascjepa i šupljina može biti predmet istraživanja neke nove ekspedicije. Sve ovo sa vidikovca Crvenog jezera pratilo je mnoštvo posjetitelja i novinarskih ekipa.

LUKA KOLOVRAT

Foto: ANTE KUKAVICA FEDOR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.