zmijeZimski san je za njima i sada su aktivne! Pitate se o kojim životinjama je riječ!? E pa, u pitanju su zmije. Prošlo je vrijeme njihove hibernacije, a stiglo doba godine da malo živnu… Vjerojatno vam se već pri spomenu zmije ježi koža ili diže kosa na glavi, ali one nisu toliko opasne koliko se misli. Treba samo znati s njima.

Pitanje je kako se ponašati kada se negdje u prirodi, usred ničega, nađete oči u oči sa zmijom. Što učiniti u takvoj situaciji? Držati se one “napad je najbolja obrana” pa prvi krenuti na nju, ili se jednostavno povući pred “neprijateljem”?!

– Ako je slučajno vidite, lagano je zaobiđite. Najbolje je ne dirati je jer se ona više boji vas nego vi nje. Inače, sve zmije izbjegavaju ljude. U nas je najopasniji poskok i treba ga izbjegavati. Najčešće je pepeljasto sivi, ima cik-cak pruge na leđima, trokutastu glavu. Osim poskoka, u Hrvatskoj su opasne još samo dvije vrste zmija- planinska i obična riđovka. Može ih se pronaći na Dinari, Kamešnici… nema ih u blizini Splita – kazao nam je Stjepan Mekinić iz Javne ustanove More i krš.

U srpnju i kolovozu prevruće za zmije

Sada je sezona razmnožavanja. Zimi se zmije povuku, a u proljeće su aktivne. U srpnju i kolovozu teško ćete ih vidjeti jer je za njih prevruće. Jedine prilike kada će se pojaviti su kada idu do vode ili hrane. Uglavnom se hrane gušterima i miševima, štakorima, pa čak i pticama pjevicama.

Bilo je slučajeva da se zmija (ili više njih) zavuku ljudima u kuće. Naravno da nije ugodno boraviti u svome domu kada znate da u njemu imate i novog “kućnog ljubimca”.

– Ako slučajno uđe u kuću- kako je ušla, tako će i izaći. Najbolje bi bilo uzeti je u ruku i iznijeti je van. Znam da to sada zvuči strašno, ali nije toliko strašno. Zmija se može zavući u kuću, provući se kroz rupu, najbolje je pustiti je jer će sama naći put vanka – obrazložio nam je Mekinić.

Podvezivanje rane

Zanimalo nas je i kako reagirati ako do ugriza ipak dođe. Sigurno ste barem jednom u životu vidjeli scenu u filmu gdje se nakon ugriza zmije isisava njezin otrov iz tijela. No, je li to baš najpametnije rješenje?!

– Dobro je podvezati ranu, ali ne previše da ne odumre tkivo. Nema smisla od isisavanja otrova iz rane ili rezanja rane. Jednom kada otrov uđe u krv, brzo se širi tijelom, a ako se ranu ide zarezivati nožem, može se više štete nego koristi napraviti. Najbolje je što prije ići u bolnicu gdje se dobije protuotrov. Najbolje ga je primiti u bolnici jer su neke osobe alergične na serum, a u bolnici su ipak pod nadzorom liječnika – pojasnio nam je Stjepan Mekinić.

izvor:Dalmacijanews