Damir Krstičević podnio ostavku!

Damir KrstičevićMinistar obrane Damir Krstičević podnio je ostavku, javio je maloprije prviJutarnji list. “Nudim mandat na raspolaganje ili me premijer Andrej Plenković i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović mogu odmah smijeniti ukoliko se pokaže da vojne snage nisu na vrijeme i kvalitetno reagirale na požar”, izjavio je Krstičević za Jutarnji povodom kritika predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da je vojska ranije trebala stići na opožareni teren.

Desetak minuta kasnije je Jutarnjem kazao kako podnosi neopozivu ostavku. “Poznato je kako sustav zapovijedanja funkcionira. Zahtjev za angažman Hrvatske vojske daje glavni vatrogasni zapovjednik, a ja ni do ovog trenutka nisam dobio nikakav službeni zahtjev. U ovom trenutku na terenu je 200 vojnika i još 500 u pripravnosti, a naši vojnici već su ‘izginuli’ u gašenju”, rekao je Krstičević.

Predsjednica je za Jutarnji kazala kako je iznenađena što je ministar Krstičević ponudio ostavku i kako to ne prihvaća. “Jako sam iznenađena da je ministar Krstičević ponudio ostavku i to apsolutno ne prihvaćam. On je odličan ministar i jako dobro radi svoj posao te ne snosi odgovornost za to što se dogodilo. Vojska ne može sama izaći na teren već mora biti pozvana. I u ovoj situaciji odgovornost imaju oni koji su na terenu krivo procijenili situaciju i prekasno pozvali u pomoć vojsku. Iako su znali da im je ona cijelo vrijeme na raspolaganju. Vojska je u konačnici odradila jako dobar posao”, rekla je predsjednica za Jutarnji.

Kritike predsjednice iz Salzburga

Ranije danas gospodin Krstičević sudjelovao je u kriznom stožeru zbog požara na kojem je prisustvovao i premijer Plenković. Premijer je kazao kako je sustav obrane od požara posljednja dva dana izvrsno funkcionirao, no predsjednica s nije sasvim složila s njim.

Na presici u Salzburgu, predsjednica je kazala novinarima kako je “možda trebalo ranije poslati vojsku na požarište”. Koji službeni razlozi za ministrovu ostavku, doznat ćemo uskoro.

Krstičević je jučer popodne stigao na požarišta kraj Splita, a u popodnevnim satima je stigla i vojska. “Mislim da ćemo iz ovoga moći naučiti važne lekcije. To je ono što cijelo vrijeme govorim, treba nam sinergija i koordinacija. Oružane snage su možda mogle izaći i ranije na teren jer je opseg požara bio toliki da je bila potrebna svaka ruka”, kazala je predsjednica.