Svaki novi dan za više od tisuću volontera koji pomažu u akciji spašavanja dvanaestorice dječaka i njihova nogometnog trenera iz špilje u Tajlandu počinje jednako – pogledom u nebo. 
– Dobro je. Oblačno je, ali nema kiše. Važno samo da ne pada – kaže nam jedan od njih, Ivan Karadžić. Možda je danas dan D kada će se krenuti u izvlačenje dječaka? 
Ivan je rođen u Danskoj i zadnjih 11 godina živi na Tajlandu gdje se bavi ronjenjem, a sada s kolegama dan i noć pomaže mornaričkim specijalcima koji vode operaciju. O njihovoj procjeni ovisi kada će se i kako krenuti u izvlačenje dječaka koji već 15 dana borave u špilji.

Bez boca s kisikom

– Svakakve se opcije spominju, izvlačenje kapsulama, bušenje brda… – potvrđuje Ivan. 
Koordinatori spašavanja svjesni su kritične situacije. Svako čekanje može biti kobno jer se očekuju nove kiše u sezoni monsuna, a i razina kisika pada. Ali i svako bi brzanje bi moglo poći po zlu. Uostalom, jedan je specijalac poginuo. Bio je to šok i za volontere, no oni nemaju vremena za žalost. Ivan prenosi boce za kisik i raspoređuje ih uzduž špilje jer zbog uskih prolaza ronioci ne mogu nositi velike spremnike ili se uopće provući kroz njih s bocama na leđima. Kretanje mračnim komorama zastrašujuće je i za profesionalce, a kamoli ne za djecu.
– Blato je posvuda i mrkli je mrak. Nigdje nema prirodnog svjetla. Ronio sam posvuda, ali ovako nešto nisam doživio. Kad zaronite, i uz najjače lampe, vidite jedva 20 centimetara ispred sebe – opisuje. 


VIDEO Pogledajte kronologiju tragedije na Tajlandu

Nije samo ronjenje zahtjevno. Možda je još zahtjevniji dio koji se treba proći pješice, uz konstantni uspon, a kroz blato. Konfiguracija staze takva je da opasnost vreba sa svih strana – uski prolazi, oštre stijene, ali i iznimno jaka struja. Tempo kretanja spasitelja je spor, za kilometar treba sat vremena. 
– Ušao sam u spilju dva kilometara. Trebala su mi dva sata – kaže Ivan. Rade cijeli dan, odu tek na sat-dva odmoriti se u obližnje mjesto, ali se odmah svi vrate.

Neće zadaću

– Razgovarao sam sa specijalcem koji je bio kod djece. Nevjerojatni su, pjevaju, hrabre se međusobno, funkcioniraju kao grupa, baš se vidi da su sportaši. Sad im je lakše budući da su s njima cijelo vrijeme specijalci. Oni su za mene superjunaci – govori. Uostalom, i njihova pisma koja su jučer dobili roditelji govore o jakom duhu – uz poruke da su dobro i što bi jeli, dječaci se šale pa poručuju učiteljima da im ne daju zadaću. Trener se pak ispričao roditeljima. Osnivač kompanija Tesla, Boring i SpaceX Elon Musk u petak je poslao svoje inženjere na Tajland uz opasku kako je njegova kompanija Boring “dobra u kopanju rupa” te je predložio ubacivanje plastične cijevi u špilju koja bi potom bila napuhana i iskorištena kao podzemni tunel. Jučer je pak na Twitteru kratko napisao da je od svojih inženjera čuo dobre vijesti.


IZVOR kliknite ovdje

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here