Tete u štrajku, djeca kod kuće
Zaposlenima u vrtiću nisu isplaćene tri plaće, kao i ostale obveze, što su trebali po zakonu učiniti osnivači – Grad Imotski te općine Runovići, Zmijavci, Proložac, Zagvozd i Podbablje — Obustava rada pogodit će 350 mališana Imotske krajine

Piše: Braco  ĆOSIĆ

IMOTSKI — Agonija jedine predškolske ustanove na području Imotske krajine, Dječjeg vrtića u Imotskom, nastavlja se i s početkom nove školske godine. Zaposlenici Dječjeg vrtića na zajedničkom sastanku odlučili su kako neće početi raditi ako im se ne isplate tri zaostale plaće, te ostale obveze koje su po zakonu dužni podmiriti osnivači vrtića — Grad Imotski te općine Runovići, Zmijavci, Proložac, Zagvozd i Podbablje.
{sidebar id=4} Nered u financiranju Dječjeg vrtića, koji je pod nadleštvom lokalne samouprave, traje već nekoliko godina. Nije samo u pitanju redovita, zakonom predviđena participacija za rad vrtića, već je u pitanju i totalno nerazumijevanje čelnika samoupravnih jedinica, koji uistinu ili ne znaju ili neće da shvate svoje obveze. Kako drukčije protumačiti činjenicu da se iz proračuna nekih jedinica lokalne samouprave kune troše za športske turnire ili seoske objekte koji više služe kao spomenici nekulture, nego da se novac daje za djelatnost jedine predškolske ustanove, koja skrbi upravo o djeci njihovih sumještana. Zato i ne začuđuje da već od svibnja 42 djelatnika Dječjeg vrtića nisu primila svoju plaću, što ova ustanova duguje dobavljačima hrane za najmlađe 200 tisuća kuna, ili što okružje vrtića više sliči na zapuštenu šikaru nego na pedagoško-odgojni prostor.
Zbog toga je opravdana reakcija zaposlenih koji uvjetuju svoj rad isplatom zaostale tri plaće, te čvrstom obvezom osnivača da im moraju do 15. rujna uplatiti plaću za kolovoz, kao i garantirati konačno redovito pristizanje sredstava za djelatnost. Od ponedjeljka, ako im se ne isplate zaostale plaće, više od 350 mališana s područja Imotske krajine neće početi svoju redovitu predškolsku godinu u Dječjem vrtiću Imotski.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here