Dugogodišnji SDP-ov gradonačelnik Rijeke i ugledni član stranke Vojko Obersnel uputio je Predsjedništvu SDP-a interno pismo u kojem obrazlaže s kojim se sve problemima stranka suočava i traži odgovore. Prvo je zatražio da mu se objasni 18%-tna potpora birača iskazana prema anketama Crobarometra koja je u padu već dulje vrijeme, ali i istovremeni značajni rast potpore Živom Zidu.

“Osobno smatram da je pad podrške rezultat nemogućnosti da se tradicionalni birači SDP-a (a to je populacija političke orijentacije lijevo od centra, većinski iz urbanih naselja, otvorenog uključivog svjetonazora, visoko ili više obrazovana, mlađe i srednje dobi) poistovjete ili se pronađu u porukama koje šaljemo – kako porukama svjetonazorskog karaktera, tako i u konkretnim programskim porukama i inicijativama koje pokrećemo. Također, osobno smatram da je Facebook napad na agenciju Ipsos i pozivanje na rezultate fantomske agencije koju je izmislio Tomislav Karamarko bio dosta loše osmišljen pokušaj spina da se skrene s teme lošeg rejtinga. Već viđeno. Svi dobro znamo da je riječ o jednoj od najvećih agencija i najboljoj agenciji u Hrvatskoj, kao i da je Crobarometar jedino mjesečno terensko istraživanje, pa samim time i najrelevantnije. Ukoliko ima drugačijih mišljenja, očekujem ih od vas”, stoji u pismu. 

Zanima ga također stav Predsjedništva o pitanju koje je Bernardić postavio premijeru u Saboru a koje se tiče suspenzije Facebook stranice „Di su pare“. Pita Predsjedništvo “Smatrate li to pitanje i dobiveni odgovor bitnim za daljnje aktivnosti i pozicioniranje SDP-a na političkoj sceni Hrvatske i na koji način?

“Osobno smatram da lider političke oporbe, ako to želi biti, ne može nastupati u Saboru s ovako deplasiranim pitanjem. Prvo, to pitanje nije u nadležnosti Vlade ni premijera i većina imalo komunikacijski obrazovanih birača to zna. Facebook je prilično autonoman u donošenju odluka o suspenzijama stranica, o reagiranjima po prijavama za govor mržnje i slično na FB stranicama. No, čak da ova tema i jest u nadležnosti Vlade, smatram da je takvo pitanje trebao postaviti neki drugi zastupnik, a ne predsjednik vodeće oporbene stranke. Baviti se problematikom satire u ekonomski silno osjetljivom trenutku za državu, posve je neprimjereno vođi oporbe. Posebno jer je pogriješio metu i trenutak. Dan uoči te saborske rasprave, mediji su donijeli vijest o neisplati plaća radnicima u brodograđevnoj industriji. Smatram da bi bilo primjerenije da se Bernardić u Saboru osvrnuo na to i upitao premijera je li brodogradnja strateška hrvatska grana i postoji li ikakvo razmišljanje Vlade o načinima prevladavanja problema s kojima se hrvatska brodogradnja, u kontekstu Uljanika i 3.maja, susrela.”

Zanima ga i kako SDP namjerava osigurati besplatne vrtiće za svu djecu u Hrvatskoj, tko je radio procjenu potrebnih financijskih sredstava po tom pitanju i na koji način, te što je ta procjena pokazala. Obersnel smatra kako bi se za besplatne vrtiće i udžbenike u obzir trebala uzeti socijalna situacija tako da oni izvrsnog imovinskog stanja nemaju pravo na besplatne udžbenike. Nudi i riječki socijaldemokratski model za vrtiće i udžbenike koji se u tom gradu primjenjuje već dugi niz godina. Obersnel s velikim nezadovoljstvom konstatira kako predsjednika stranke nije bilo u Saboru na raspravi o dvije referendumske inicijative.

“Gdje je bio naš predsjednik i većina saborskih zastupnika kad se pred neki dan u Saboru raspravljalo o zahtjevima za raspisivanje referenduma dviju građanskih inicijativa? To smatram najvažnijom svjetonazorskom temom u aktualnom političkom trenutku i očekivao sam jasan stav predsjednika i SDPa iznesen kroz saborsku raspravu. Siguran sam da su to očekivali i naši članovi i birači”, piše Obersnel.

Riječki gradonačelnik istče da je stranka svojedobno otvorila besplatni telefon za dobavljače i radnike Agrokora pa ga zanima je li ta ideja usuglašena i dogovorena na Predsjedništvu. 

“Ako nije zanima me vaša stajališta po tom pitanju. Ako je, zanima me koje mjere pomoći su ponuđene onima koji su na taj telefon zvali i koliko se uopće osoba javilo? Jesu li mjere pomoći realizirane i je li o njima javnost izvještena? Moguće da mi je informacija promakla, no u redu bi bilo, u svijetu suvremenih komunikacijskih tehnologija pronaći način da se članovi obavijeste o uspješnosti inicijativa koje središnjica pokreće. Svo vrijeme, osim izrugivanja ovim SDP-ovim nemuštim reakcijama, nisam primijetio da je SDP imao ikakve kontakte s ijednim dobavljačem. Molim vas da me informirate ako su mi te vijesti promakle, odnosno pitam na koji je način SDP u proteklih godinu i nešto pozitivno doprinio razrješenju krize s Agrokorom”.

Smatra da tema o kojima bi morali raspraviti ima sigurno i više, a da je samo neke naveo prema vlastitom prisjećanju i po prisjećanju na razgovore koje je vodio s članstvom na terenu i s građanima Rijeke. Priznaje da teme možda zato djeluju nestrukturirano, ali je uvjeren da će Predsjedništvo steći dojam o svemu onome što je uzdrmalo stranku i što je uzrokovalo javne reakcije kako pojedinih članova tako još više i šire javnosti. 

“Postoji, međutim, mogućnost i da su sve ovo što sam nastojao popisati organizirane aktivnosti u svjesnom provođenju politike koju vi kao članovi Predsjedništva razumijete na nekoj drugoj razini, zasad neuhvatljivoj nama, ostalim članovima, i biračima od kojih tražimo povjerenje. U tom smislu nadam se da će i vaši odgovori na ovo pismo pomoći da se rasvijetli dubina te organizirane politike koju provodite”, zaključuje Vojko Obersnel. 


IZVOR kliknite ovdje

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here