Fra Ivan GlibotićDr. fra Ivan Glibotić (16.06.1901.-18.12.1987.) prvi doktor glazbe u Imotskom i Imotskoj krajini rođen je u Slivnu 16.06.1901. godine. Franjevačku klasičnu gimnaziju završio je u Sinju, filozofiju je studirao u Sinju i Zaostrogu, a bogosloviju u Makarskoj gdje je i zaređen za svećenika 09.08.1925. godine.

U Rimu je završio studij crkvene glazbe na Papinskom institutu za crkvenu glazbu, “Institute superiore di musica sacra”, a 1934. godine je doktorirao na Gregorijanskom koralu. U isto vrijeme položio je licencijat iz kompozicije te stekao doktorat iz teologije.

Glazbena škola Dr. fra Ivan Glibotić Imotski danas opravdava njegovo ime

Dr. fra Ivan Glibotić predavao je glazbu 10 godina u Sinjskoj gimnaziji i 10 godina na Visokoj franjevačkoj bogosloviji u Makarskoj te na Nadbiskupskoj teologiji u Splitu, a bavio se dugi niz godina i pastoralnim radom. Prvi je župnik novoosnovane župe u crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu te gvardijan crkava u Imotskom i Sumartinu Fra Ivan je u Vrgorcu 1960. godine uglazbio psalam 50 za mješoviti zbor, a u Sumartinu je 1968. objavio svoje najvažnije djelo “Pjevajmo braćo kršćani” koje je imalo tri izdanja, zatim „Misu za pokojne” za mješoviti zbor 1968.,„Po muci i križu k slavi uskrnsuća“, pasionska igra s pjevanjem 1971. i „Mir ljudima dobre volje“, Božićnu igru s pjevanjem 1976.

Pisao je u raznim časopisima, stručnim glazbenim listovima s raspravama i glazbenim prilozima. Dr. fra Ivan Glibotić, sin Imotskog i Krajine izuzetan čovjek i istaknuti intelektualac, preteča školovanih imotskih glazbenika posljednje godine života proveo je u Imotskomu gdje je i umro na današnji jučerašnji dan prije 30 godina, 18. prosinca 1987. godine, a vječni mir našao je u rodnom mjestu Slivno.

Dr. fra Ivan Glibotić obiteljski prijatelj i daljnji rođak na fotografiji koja je snimljena na proslavi 90-og rođendana dr. Pave Radovinovića 01. studenog 1983. godine u kući Radovinović u Imotskom.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here