Izložba “Glazbala” akademskog kipara Stipana Kujundžića na kojoj su izloženi različiti gudalački instrumenti, otvorena je večeras u Lazaretima.

“Ono što me impresioniralo i nagnalo da počmem raditi ta glazbala je priča mog oca koji je spominjao svog oca, koji je svirao gusle u selu i na neki način je bio šaman koji prepričava događaje od prije.  Na neki način me to ponukalo da taj instrument – gusle, izvučem iz skrivenih prostora u kojima je nestao od 1950-ih godina pa nadalje, jer su ljudi smatrali da tradicija nije ono što bi trebalo nositi budućnost. E pa ja sam smatrao da je to drugačije, da je tradicija ono nešto što gradi čovjeka, nešto što bi trebalo biti čvrsto uporište za neke nove ideje. I tako su gusle u mojim rukama izrasle u skulpture. Kao što vidite one su dosta efektne, i naravno sviraju, melodične su. Svaki instrument je rađen od druge vrste drva – trešnje, javora, čak i topole, tako da svaki instrument i drugačije rezonira.”, istaknuo je Kujundžić.

U sklopu pripreme kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture, među ostalim projektima, razvija se i Centar za nematerijalnu kulturnu baštinu Mediterana. Voditelj projekta Ivica Kipre najavio je da će kao dio programskih aktivnosti dubrovačke kandidature, uz večeras otvorenu izložbu “Glazbala”, u Lazaretima 30. studenoga 2015. biti otvorena i izložba “Homo u kolo”, povodom pedeset godina djelovanja Folklornog ansambla Linđo, te u sklopu bogatog obljetničkog programa.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here