Vozni park DVD-a Zadvarje star je oko 35 godina, a najstariji je Magirus Klockner iz 1974. godine

Veliki požari koji su zadnjih dana poharali šire splitsko područje stavili su naglasak na lošu i zastarjelu opremu s kojom raspolažu Dobrovoljna vatrogasna društva. U požaru koji je bjesnio na Prpuši DVD Zadvarje ostalo je bez dva od četiri vozila koja posjeduju za gašenje požara, a dosta opreme im je izgorjelo. 

– Znači i ono malo crijeva što smo imali pola nam je izgorjelo, cisterna Tam 130 je crkla usred požara jer se raspala od starosti, a Tamić nam je isto u kvaru. Kako je krenula sezona, do listopada više nećemo imati opreme, ni ispravno vozilo da izađemo na intervenciju! – upozorili su pripadnici DVD-a Zadvarje.

Sad već legendarni crveni vatrogasni fićo u vlasništvu je njihovih susjeda iz Kučića, a vatrogasci iz Zadvarja posjeduju navalno vozilo Magirus Klockner iz 1974. godine. 

Na njihov su vapaj reagirali volonteri iz Šestanovca koji su na internetu pokrenuli akciju prikupljanja sredstava i opreme za pomoć DVD-u Zadvarje. U dva dana su, kaže jedan od pokretača akcije, prikupili 34 tisuće kuna.

– Kada smo krenuli razgovarali smo s Matom Popovićem, predsjednikom DVD-a, i on je rekao da bi bio zadovoljan i s nekoliko tisuća kuna da obnove ono najosnovnije, a mi smo računali da bi mogli prikupiti dvadesetak tisuća, ali ovo je krenulo fenomenalno. Da bi oni obnovili kompletnu svoju opremu treba im između 60 i 70 tisuća kuna, a sada nam se čini da bi čak mogli i uspjeti – smatra on.

Budući da na početku nisu računali na ovoliki odaziv, nisu ni zacrtali krajnji rok do kojeg će prikupljati novac i opremu, ali računaju da akcija neće potrajati više od deset dana.

– Mi smo se u nekoliko sati dogovorili, predstavili DVD-u naš plan, a nakon što su se oni složili krenuli smo s akcijom. U dva dana akcije prikupljeno je 24 tisuće kuna direktno na njihov račun, 2000 dolara na Crowdfunding račun, a stigle su i prve donacije u opremi. Neke tvrtke i udruge najavile su svoje donacije idući tjedan – zadovoljani su organizatori.

Ines Brajević / Dalmatinski portal