Nakon što je Turska objavila dekret kojim se gotovo sve ovlasti prebacuju na predsjednika države, u skladu s prelaskom na izvršni predsjednički sustav koji je rezultirao prošlomjesečnim predsjedničkim i parlamentarnim izborima, Tayyip Erdoğan postao je stvarni sultan kojem je omogućena vladavina čvrstom rukom najmanje do 2023., a njegova je želja ostati na vlasti do 2029. godine.

Da će njegova vladavina biti autokratska, dokazuje i izjava turskog predsjednika odmah nakon proglašenja pobjede na izborima, u kojoj je svoje političke protukandidate nazvao “neprijateljima demokracije” koristeći se nacionalističkom i prijetećom retorikom koja se pojačala nakon neuspjelog puča 2016.

Izetbegović na inauguraciji

Naime, dekret uvodi promjene u zakonima koji datiraju još od 1924. godine, prebacujući ovlasti premijera i vlade na ured predsjednika. Tim dekretom turski premijer Binali Yildirim, koji je formirao 65. vladu, ući će u povijest kao posljednji premijer nakon uvođenja novog predsjedničkog sustava u zemlju. Na referendumu prošle godine Turci su tijesnom većinom glasali za prelazak na takav predsjednički sustav, a ta politička promjena bit će upisana kao još jedan od trijumfa predsjednika Tayyipa Erdoğana na nedavnim izborima.

Nakon ukidanja ureda premijera Erdoğan će imati ovlasti formirati vladu i regulirati rad ministarstava bez parlamentarnog odobrenja.Vlada je objavljivala dekrete zaobilazeći parlament otkako je uvedeno izvanredno stanje nakon propalog pokušaja vojnog udara u 2016. Iako je već samom objavom dekreta Erdoğan dobio ovlasti kao nekada sultan, promjene navedene u dekretu službeno će stupiti na snagu kada Erdoğan položi prisegu, 9. srpnja. Erdoğanovoj inauguraciji nazočit će predsjednici nekoliko zemalja, a među njima će svakako biti i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović koji Erdoğana smatra svojim predsjednikom.

Sukob sa SAD-om i EU

Započela je Erdoğanova nova era i cijeli svijet s nestrpljenjem očekuje njegove prve poteze. Analitičari su uvjereni da će on odmah zaoštriti odnose sa SAD-om zbog neizručivanja državnog neprijatelja broj 1 Fetullaha Güllena te s EU koji je već optužio da izaziva “sukob” između kršćanstva i islama, nakon što je Europski sud dao poslodavcima pravo da zabrane pokrivanje glave maramama na radnom mjestu te su zapadne europske zemlje zabranile predizborne skupove potpore Erdoğanu.

Ako nas pogodi treći svjetski rat, 10 najmoćnijih zemalja imat će ključnu ulogu:


IZVOR kliknite ovdje

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here