Slučaj nestanka skupine mladih nogometaša i njihovom treneru koji su ostali zarobljeni u špilji u Tajlandu zaintrigirao je svijet. Dječaci su pronađeni, ali ih se zbog vode u špilji ne može odmah izvući, pa bi dolje mogli ostati još nekoliko mjeseci. 

U akciju spašavanja mogli bi biti pozvani i pripadnici HGSS-a koji imaju veliko iskustvo, a o svemu tome je u studiju Večernjeg lista pričao i HGSS-ovac Robert Erhardt.

Erhardt se složio da je opcija čekanja dok se uvjeti ne poboljšaju bolja od, na primjer, učenja djece ronjenju kao bi mogli izaći, što je nazvao suludom ideju.

– S naše strane bi najizvjesniji ishod bio da se djecu opremi hranom i medicinskom podrškom i da oni budu tamo dok god uvjeti ne budu takvi da oni mogu slobodno izaći van kao što su i ušli – rekao je Erhardt, dodajući da je postupak izuzetno rizičan.

– Da smo mi sa svojim iskustvom koje imamo tamo, definitivno bismo savjetovali da se ide s tom varijantom čekanja da ti monsuni prođu i da uvjeti budu takvi da djeca mogu izaći van bez ronjenja. Ronjenje u kristalnoj vodi je divna aktivnost, ali i riskantna i opasna, a speleoronjenje je jedna od najopasnijih aktivnosti – naglašava Erhardt.

Objasnio je kako je vidljivost u podzemnim vodama jako loša – “kao da ste u gustoj bijeloj kavi”, a kanali su usko i vrlo neprolazni.

– I iskusnim roniocima to bi bilo teško, a kamoli djeci – dodao je.

– Osposobiti osobu za ronjenje, a pogotovo za speleoronjenje je jednostavno, po mom dubokom uvjerenju, suluda ideja. To je jednostavno nemoguća ideja – kaže Erhardt.

Zarobljene bi trebalo izvući odmah jedino ako bi netko od njih bio životno ugrožen, dodao je.

Što je još rekao Robert Erhardt pogledajte u videu.


IZVOR kliknite ovdje

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here