Većina žena paralelno "vozi" barem na dva kolosijeka – posao i kuća, što gotovo u pravilu dovodi do kronične neispavanosti. Nedostatak kvalitetnog sna utječe na raspoloženje, tjelesnu masu, imunitet i – naravno – na izgled. Uz to, zbog svog prirodnog ciklusa, žene su jednom mjesečno "osuđene" na dvije-tri noći lošeg sna, zbog "divljanja" hormona.

Spavanje je najjeftiniji kozmetički tretman

Spavanje je pravi izvor pomlađivanja. U snu se svi mišići opuštaju, koža se izglađuje, oči odmaraju, a tijelo skuplja novu snagu. Ako vas muči nesanica, pomoći će vam različita prirodna sredstva za opuštanje: voda sa šećerom, čaj od valerijane, izmjenična hladna i topla kupelj nogu, čaša toplog mlijeka, čaj od kamilice ili kupka s eteričnim uljem lavande. Ako nemirno spavate, primijenite nekoliko trikova koji će vam pomoći da se probudite svježi i lijepi.

Kako spriječiti "gužvanje lica"?

Budite li se ujutro sa "zgužvanim" licem? Pojavu bora koje nastaju kada se lice "nezgodno namjesti" na jastuku, možete spriječiti spavanjem na svilenim ili satenskim jastucima, te ako lice prije spavanja bogato namažete noćnom hranjivom kremom. Između jedan i tri sata poslije ponoći organizam prirodno pokreće proces obnavljanja kože; koža se zagrijava i postaje "žedna", pore se otvaraju i olakšavaju ulazak većih molekula u kožu, kao što su aminokiseline i vitamin C, supstance koje usporavaju pojavu bora, a sadrže ih noćne kreme.

Čisti jastuk – čista koža

Ako se noću jače znojite, jastuk vam je natopljen znojem i masnoćom te može uzrokovati pojavu akni. Da biste to izbjegli, prije spavanja obvezno uklonite šminku i temeljito očistite lice. Mijenjajte jastučnice dva puta tjedno i povremeno ih poprskajte antibakterijskim losionom za lice. Jastuci od spužve i lateksa, za razliku od jastuka od perja, ne upijaju znoj, što znači da spavate u "leglu" prljavštine i bakterija. Ako ste inače skloni aknama, nemojte koristiti jastuke od ovih umjetnih materijala.

Ulje za čišćenje lica i skidanje šminke 75% ricinusovog ulja25% ekstradjevičanskog maslinovog uljaNanesite ulje na komadić vate i temeljito očistite lice. Preostalo ulje uklonite papirnatom maramicom. Nakon toga operite lice mlakom vodom, posušite ga i nanesite tonik i kremu u skladu s vašim tipom kože. Ovaj omjer ulja je pogodan za masnu kožu, a ako vam je koža suha, razmjerno povećajte količinu maslinovog ulja.

Zdrava kosa

Ako nemirno spavate, ujutro ćete se sigurno probuditi sa zamršenom kosom, koja se zbog toga vremenom može početi lomiti. Zamršenost i lomljenje kose izbjeći ćete spavanjem na svilenim ili satenskim jastucima. Korištenje regeneratora koji se ne ispire s kose, također može biti dobra zaštita, međutim dugotrajno korištenje ovog tipa preparata, posebno noću, uslijed nakupljanja previše vlage u kosi, može uzrokovati slabljenje vlasi.

U vlasištu i ispod pazuha se nalazi najveći broj znojnih žlijezda, koje pojačano rade kad je osoba pod stresom. To je i razlog zbog kojeg osobe koje pate od nedostatka sna imaju masnu kosu i bore se s neugodnim zadahom tijela. Dakle, kada god je to moguće, idite rano spavati.

Šetnja odgađa starenje kože

"Zar uz sav posao, gdje jurim naokolo, još bih trebala i šetati! Nemam ja za to vremena, a i previše sam umorna za to!"- kladim se da je većina najprije ovo sebi promrmljala u bradu! Međutim, šetnje po svježem zraku su izvrsno i jeftino sredstvo za održavanje ljepote, jer kisik koji tijelo prima šetnjom je jedno od najboljih sredstava za oživljavanje kože i rada mišića. Posebno su magične šetnje po kiši, kad je zrak prepun ozona! Kiša i vjetar učvršćuju kožu.

I ono najvažnije – sačuvajte

vedro raspoloženje!

Sve što čovjek radi i o čemu razmišlja, pokazuje se u crtama njegova lica i u njegovim pokretima. Trajno neraspoloženje urezuje pečat u lice svake žene, a koji se ne može odstraniti kozmetičkim sredstvima. Trudite se biti vedri, ne prepuštajte se svađama, zavisti i mržnji. Ne brinite se za budućnost i mirno predajte tugu zaboravu. Oprostite sve uvrede. Veselite se životu, ljudima… svemu što je lijepo i sačuvajte u sebi snagu čuđenja magičnosti života. Pokušajte u svakoj situaciji sačuvati unutarnji mir. Pomirite se sa stvarima koje ne možete promijeniti, učite iz njih i time ih svladajte. Okružite se svježim cvijećem, kad god je to moguće.

Piše: Vlasta PRLJ

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here