Kojoj su saborskoj zastupnici omiljene riječi janjetina i vatromet? Tko s usana ne skida Imotski, a tko od dalmatinskih HDZ-ovaca s govornice uporno viče “kukuriku”? Je li zaista Petar Škorić prisutan na više sjednica nego Miro Bulj (rekorder po broju izgovorenih riječi u Saboru)? Izgleda da je.

Sve to i mnogo više otkriva nova internetska platforma Parlametar.hr.

Bilježi i sortira izgovorene riječi, timbravanje na ulazu i glasanja za prijedloge, čime olakšava praćenje rada omiljenog zastupnika, a u pogon je puštena baš uoči kraja dvomjesečnog saborskog odmora.

Parlametar.hr sam o sebi kaže da “informacije o političarima organizira pregledno kao što društvene mreže omogućuju da intuitivno pratimo čime se bave naši prijatelji i kontakti. Online platforma napravljena je na temelju otvorenih podataka Hrvatskog sabora, u suradnji GONG-a s institutom Danes, i uz financijsku podršku National Endowment for Democracy”.

Čitava je stranica pisana u ženskom rodu.

– Nadamo se da to neće biti shvaćeno kao provokacija. Cilj je Parlametra rad Hrvatskog sabora i zastupnica učiniti otvorenijim prema javnosti. Za građanke koje žele znati kako se donose odluke u njihovo ime, kako je glasala njihova zastupnica i koliko konstruktivno sudjelovala u cijelom procesu, koristan je kao vodič za glasanje na sljedećim izborima – stoji na stranici.

Odlučili smo je testirati. Pregledali smo profile zastupnika iz desete izborne jedinice – južni dio Splitsko-dalmatinske županije i Dubrovačka-neretvanska.

Abecednim redom, prvi je Ante Babić (52). Drugi mu je mandat, u svakom je postavio jedno pitanje, oba stranačkim kolegama iz HDZ-a. Inače, prosjek je, piše na Parlametru, sedam. Rekord drži Ivan Vilibor Sinčić sa 124. Iako nije razgovorljiv, Babić iz sabornice ne izlazi. Često glasa, a statistika nam govori da se niti jednom nije izjasnio drukčije od kluba. Izgovara više riječi od prosjeka. Među njima su izrazi “Imotski” i “kukuriku”.

I stranački mu kolega Ante Bačić (34) postavio je samo dva pitanja. Uputio ih je ministru obrane Damiru Krstičeviću.

Iako je debelo ispod prosjeka po zastupničkim inicijativama, kao i govorima po sjednici, Bačić je prisutan na svakom glasanju.
Prezimenjaku mu, HDZ-ovom zastupniku Branku Bačiću (59) četvrti je mandat. I on je postavio tek dva pitanja, oba premijeru Andreju Plenkoviću. Bačićeva je prisutnost na glasanjima stopostotna, a količina govora po sjednici iznad prosjeka. Pritom izgovori tri puta više riječi nego drugi. Voli izraze kao što su “geodet”, “frazetina” i “osebujno”.

Arsenu Bauku (SDP) je također četvrti mandat, a Bačić ga dobro šiša po glasanjima i dolascima na sjednice. No, Bauk je postavio čak 15 pitanja. Dvostruko više od uobičajenog. Svašta ga zanima. Dokazuju to i omiljeni izrazi “Trogir”, “olimpijske” i “nesumnjivo”.

Goranu Dodigu (HDS) drugi je mandat. Piše na Parlametru da nikad ništa nije pitao. Prisutnost na glasanjima mu je 89 posto. Broj govora po sjednici 14, a prosjek je 71. To malo što kaže, najčešće, prema Parlametru, su izrazi “nesigurno”, “televizija”, “dvojbe” i “nasilje”.

Ali nema Dodig razloga za nesigurnost kad je, nedvojbeno, SDP-ov Branko Grčić jedno od najrjeđe viđenih lica u sabornici. Pazite ovo. Prisutnost na glasanjima mu je skromnih 23 posto, broj zastupničkih pitanja dva, u veljači prisutan tek 30 posto, idućih mjeseci ga nema po pedeset posto ili manje, onda je u svibnju prisutan tek 17 posto, lipnju jedva tri posto, u rujnu uopće nije dolazio… Ni u siječnju, ni ožujku ni svibnju ove godine. U srpnju je bio prisutan na jedan posto sjednica. Naravno, valja imati na umu da saborski zastupnici imaju kvalitetan godišnji odmor – ljetni od 15. srpnja do 15. rujna i zimski od 15. prosinca do 15. siječnja.
Za riječ se Grčić javlja duplo manje od prosjeka, ali mu je broj izgovorenih riječi puno veći. Najčešće kaže “PPDS”, “socijaldemokratska”, “plaćeni” i “fragilna”.

Ni Boris Lalovac (SDP) nije postavio pitanje niti pokrenuo kakvu inicijativu. Prisutnost na glasanjima mu je ispod prosjeka, iznosi 67 posto, ali ima “iznadprosječno raznolik vokabular” i izgovori puno više riječi od drugih. Voli pojmove “bitcoin”, “pumpan”, “utajiti” i niz ekonomskih termina.

Ivana Ninčević-Lesandrić (MOST) ne može se pohvaliti da je štreberica. Prvi joj je mandat. U početku je stalno dolazila, a onda se grafikon baca “u crveno” i zadnjih mjeseci – prisutna je tek tri posto, samo 14 posto, 26 posto… Ali zato kad dođe, nešto i radi. Zastupničkih pitanja i inicijativa postavila je čak 54, što je skoro osam puta više od prosjeka. Dobro, kad treba glasati, onda je baš i nema. Ispod prosjeka je s 59 posto.

Prosječan broj govora po sjednici također joj je slab. Bizarno, kaže Parlametar, najčešće koristi izraze “vatromet” i “janjetina”.

Zaslužan je za to Poduzetnički inkubator Solin. Isticala je da su u izvješću o radu naveli da organiziraju vatromet i peku janjetinu. Tako je Ivana u očima Parlametra postala obožavatelj pirotehnike i pečenog.

U sabornici sjedi i Darko Parić (SDP). Sjedi, ali ništa ne pita. Ukupno ima nula inicijativa. Prisutan je na 52 posto glasanja. Moglo bi se reći da toliko otprilike dolazi i na sjednice. Možda su kod Parića neki polupani lončići.

Jer, upravo su mu “lončići” najčešće korišten izraz. Slijede “briljantna”, “molati” i “igrokaz”. Govora po sjednici broji 14, a prosjek je 71. Broj izgovorenih riječi skoro troduplo manji od standarda. Briljantno.

Iako se čini da je šef Mosta Božo Petrov često na malom ekranu kad su prijenosi sjednica, izgleda, prema podacima Parlametra, da je baš tako. Samo nam se čini.

Prisutnost na glasanjima mu je 51 posto. Postavio je svega tri pitanja. Tako piše. Ovo mu je drugi mandat. U siječnju i svibnju ove godine uopće nije ulazio u sabornicu. U lipnju i srpnju bio je 13 do 17 posto. U ožujku je, eto, bio tek 18 posto, u travnju 32.
Prosječan broj govora po sjednici mu je zato deset puta veći od drugih. Broj izgovorenih riječi – ogroman. Najčešće kaže “Atlanta”, “prisežem” i “završeno”. Parlametar bi možda mogao nekako drukčije riješiti to s analizom riječi. Lako je pretpostaviti da će mu dvije potonje biti među najčešćima, ako je već bio predsjednik Sabora.

Da sustav ima grešaka, vidimo i pregledavajući profil zastupnika Ante Pranića (NLM). Piše da mu je “prijašnji status: gradonačelnik grada Vrgorca”, a on je i sada na toj funkciji.

Kako god, mladom Praniću sva je ova statistika uglavnom ispod prosjeka, ima malo izgovorenih riječi, no vokabular mu je raznolik. Tu je skoro rekorder. Voli izgovoriti “čestice”, “dalmatinske”, “građevinske” i “plan”. Prosječan broj govora po sjednici Praniću iznosi 19, a inače je sredina 71. Ne može se reći da ne dolazi u sabornicu. Je. Dosta više od nekih gore navedenih koje nećemo sada imenovati (khm-Grgić-khm-Dodig-khm).

Zato HDZ-ova Sanja Putica ima nevjerojatnu statistiku. Dolazila je na svaku sjednicu. Što god da se glasalo – ona je glasala. No, postavila je samo dva pitanja. Neslaganja s klubom nema. Uvijek glasa u skladu sa strankom.

Prosjek govora po sjednici joj je najniži od spomenutih zastupnika.

Iznosi devet. Uobičajeno je, kako ste već do ovog dijela teksta mogli zapamtiti – 71. Raznolikost vokabulara također joj je debelo ispod prosjeka, kao i izgovorene riječi. One su, uglavnom, izrazi “muzeji” i “nastavnik”. Sanja Putica, inače, zamjenica je ministra Lovre Kuščevića.

A HDZ-ova Dragica Roščić zamjenica je ministra zdravstva Milana Kujundžića.

I ona bilježi gotovo stopostotni dolazak, neprestano glasa, a pokrenula je pet pitanja i inicijativa. Po količini izgovorenih riječi malo je ispod prosjeka. Broj govora po sjednici iznosi 25, a znamo da je prosjek, koliko? 71. Dragica često spominje riječi “Makarska”, “platni” i “optužnice”.

Stranački kolega Petar Škorić prati je po statistici dolazaka na sjednice. U 99 posto slučajeva glasa, no postavio je samo dva pitanja u dva mandata.

Prosječan broj govora po sjednici mu je 10, što ga, nakon Sanje Putice, potpune rekorderke u disciplini nejavljanja za riječ, stavlja na drugo mjesto najmanje aktivnih zastupnika. Škorićeve omiljene su “žuc”, “napominjem”, “pripadnika” i “praktički”.

Zaključak je ovdje lako donijeti. Vladajuća struktura stalno je u sabornici. Uvijek glasa, gotovo jednako, po dogovoru, ali vrlo rijetko progovaraju. Nema pitanja, nema prijedloga. Zato se oporbenjaci stalno javljaju za riječ. Nameću se inicijativama, ali rjeđe dolaze u sabornicu.

Buljev ‘rudokop’Miro Bulj ima dar govora. Prema Parlametru, rekorder je po broju izgovorenih riječi u Saboru. Može se pohvaliti s ukupno njih 711.817, dok je prosjek 87.191, što je osam puta više negoli je uobičajeno.
Prosječan broj govora zastupnika po sjednici je 71, dok ih mostovac broji 285. Često koristi izraze “rudokop”, “Dalmatinka”, “loto” i “hidrocentrala”.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here