Fešta od vina u Grubinama

pa184970.jpgOd svetoga Luke stavi u nidra ruke, ne vadi ji vanka do svetoga Marka
Kud li sve vode vinski puti najbolje mogu znati oni koji su došli na kušanje vina ispri podruma VINARIJE MATKOVIĆ u Grubinama. Da je dan sv. Nikole Putnika nekako bi se i snašli oni koji vole popit maločak više nego li triba, a pošto je blagdan sv. Luke, zaštitnika vočića, naši kušači moraju sami provilavat vinske pute, pogotovo one koji vode nazad kućama.

Na dan sv. Luke, zaštitnika općine Podbablje, čiji su poglavari došli uveličat feštu, već tradicijon, godinan, Domagoj Matković ispri svoji podruma organizira degustacije vina di se ove godine okupilo poslovni partnera i oko dvistotinjak što pozvani što samozvani gostiju, zaljubljenika u dobru kapljicu.

{sidebar id=4}Ove godine se promovira crno vino KRČ-BARIK koje je uz domaći pršut i roštiljadu svojin ukuson i opojnošću davalo veseli ugođaj cilomu skupu. Za trajanja fešte popilo se barilo i po KRČA što nije baš lak posa, ali su ga bećari obavili kako triba. Ko dlanon o dlan! Pošto KRČ ima stimulativni učinak na seksualni život onoga ko ga pije, nakon ove degustacije more se očekivati povećan prirast stanovništva.

– Još od mog pradida Maće, mog ćaće Jakova, mene, evo sad i mog sina Domagoja, uvik se u našoj obitelji držalo do vinograda i konoba pa se uvik imalo kvalitetna vina. Današnji svetac je od davnina naš obiteljski blagdan – kaže Ante Matković Maćin.

Ovogodišnja je degustacija popraćena kulturno-zabavnim dijelom koji su ispunjali kulturnjaci KUD-a Proložac sa svojom raspjevanom dalmatinskom klapom i umaknutom Jokom Šimunovom koja je na jednostavan način i bez imalo predrasuda iskazala svu senzualnost jedne imotske djevojke sa sela spremne na svađu, podrugivanje, ulizivanje i ljubav. Uvjerenja sam kako ovaj nadasve humorističan kazališni komad živi iz predstave u predstavu na krilima inspiracije i entuzijazma amatera protagonista u svakom trenutku spremnih na improvizaciju, prilagođavajući dijelove teksta, kako ambijentu tako i trenutku u kojem ga odigravaju.       

 

pa184886.jpgNa pitanje Domagoju Matkoviću zašto jedna ovakva komedija na degustaciji vina, di se običava pojist, popit i zapivat, odgovori kratko.

– Uz zdravo vino, ljudima triba zdrav domaći humor, a to ova ekipa more dat.

– Na čemu je vinarija gradila dosadašnji uspjeh i kako gledati na budućnost?

– Do sada sam dosta uspješan rad vinarije zasnivao na grožđu svojih vinograda i otkupljivanju kvalitetnog, zdravog grožđa sa imotskog vinogorja. Grožđe obrađujem provjerenim metodama dobivanja kvalitetnog vina u svom podrumu. KRČ-BARIK je dozrijevao u novim hrastovim bačvama, što mu je upotpunilo svojstva povećavajući mu kvalitetu. Ubuduće, uz novozasađene vinograde koji mi iduće godine dolaze na rod, imam u planu sadnju eko-vinograda za proizvodnju eko vina. Sada imam u prodaji tri vrste vina, a to su crna: KRČ i KRČ-BARIK, bijela: KAMENI MOST i TIN te rakiju medovaču, zvanu BOTUŠKA. Imam namjeru proširiti paletu vina s još dva proizvoda, a to su: IMOTSKO CRNO i IMOTSKO BIJELO vino.

– Što reći na sve više privatnih vinarija u našem malom kraju?

– Svaka zdrava konkurencija djeluje stimulativno na suparnike koji će stoga dati sve od sebe da im proizvod bude kvalitetniji.

Domagoj nema vrimena za moja zapitkivanja, već se izgubi među gostima i komentarima na boju i buke vina, te falu kako je dobro što sve ovo organizira na dan sv. Luke, kojega osim Grubinjana slavi svojin velikin svecon, eto, i cila općina.

pa184895.jpgProšli vrimena na današnji dan u crkvu sv. Luke na Kamenmostu hodočastili su hodočasnici čak iz daleki bosanski krajeva i Hercegovine, donoseći povodce ili druge dilove opreme svoje živine na blagoslov kako bi svoje blago sačuvali od razni nevolja. Malo je čudno što je degustacija na današnjeg sveca, a ne na sv. Martina, ali san siguran kako se na današnji dan, otkad se svetkuje ova svetkovina, uz pečeno šilježe ili guče pilo baš vino, a voda – ni čut!  

Među mlađarijon san naša najstarijeg Grubinjanina – Marijana Žužula Ucu, koji me fali digdi dođe pa i ja njega moran pofalit kako se drži ko momak.

– Na koji način dočekat tolike godine i tako dobro izgledati?

– Pit zdravo vino i jest zdravu hranu, moj gospodine – reče Marijan.

Pisma postaje sve žešća i nerazumljivija, a noć ladnija pa opravdava onu staru: „Od svetoga Luke stavi u nidra ruke, ne vadi ji vanka do svetoga Marka.“

Na vaku ladnoću dobro bi došla medovača BOTUŠKA. 

Augustin AGO Kujundžić

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here