Runovićko litoU domu kulture u Runoviću u subotu 8.7. u večernjim satima u organizaciji KUU “Novae” i potporu poglavarstva općine, Mijukić prom i Provideo Đuzepe, održana je večer folklora „Runović 2017″.

U biti se dogodilo druženje folkloraša i mještana Runovića, zaljubljenika u narodne običaje. Na pozornici su se izredali: KUD “Naši korijeni”, KUD “Promina”, HKUD “Veljaci”, KUU “Bile ruže”, KUD “Podbablje”, KUD “Dikovača”, Udruga za očuvanje baštine Cetinskog kraja i domaćin KUU “Novae”.
Što iz ljubavi prema folklornom izričaju našeg kraja tako iz znatiželje obilazim ovakva okupljanja i mogu sa sigurnošću reći kako folklor opstaje tek odricanjem i entuzijazmom starije populacije dok ga mladi zaobilaze u širokom luku. Iznenadio sam se kada sam u KUU “Novae” ugledao skupinu mladih djevojaka i priupitao njihova predsjednika Milana Tucaka, je li to slučajno ili su se mladi počeli interesirati za folklor.
-Sad ih vidiš al za neko vrime svi nekud nestanu. Teško se mladi odluče doći u folklor mimo raznih obveza jer su današnja dica zaokupljena svim i svačim. Cure se i nekako odluče uključiti pa makar i na kratko ali momci teško, tek ako je na pomolu kakvo putovanje udruge s programom u zanimljive krajeve ali ne znaju što propuštaju.

Možda nakon ovakvih učestalih predstavljanja i mladi nađu svoj put u ovu nematerijalnu kulturnu baštinu kako se s vremenom ne bi ugasila.
Što se tiče ove večeri i izvođača, sve skupine sam imao prilike gledati i slušati i sve mi je poznato i u tom uigranom, tradicionalno složenom kolažu tek se istakne pokoji intrigantan stih gange, aktualna politička kritika guslara Ljoljića i koje djetešce dok pokušava pjevati pod patronatom babe.
Ove me noći razveselila ekipa mladih žena iz KUU “Novae”, sa svojim prikazom seoske ćakule, ogovaranja i prigovaranja. Taj način druženja je bio nezaobilazan, silo bi se u ladovinu i ožeži jezikovon juvon, po svemu i svakomu. To se izgubilo zureći u razne mobitele i televizore, pa je ovi prikaz u mojem gledanju dobio na vrijednosti i zasigurno je najvrjednije što se noćas dogodilo na pozornici rnovićkog doma kulture, što je i publika potvrdila svojim smijehom na dijaloge i na kraju dugotrajnim pljeskom .
Druženje je nastavljeno uz iće i piće, a i lipe rnovićke divojke su imale prilike pokazati se u litnjem izdanju kao uvertira za nadolazeći dernek i slavlje Gospi od Karmela.
Mladi i novi načelnik općine Mario Repušić podržava ovu manifestaciju i najavljuje bogat ovoljetni program u koji je uvršten i veliki koncert Mate Bulića na malo-nogometnom igralištu.

Dodajmo kako je ovo već sedma uzastopna večer folklora u Runovićima koja je ove godine bila značajna i po tome što je KUU “Novae” proslavila svoj 18. rođendan što je upotpunjeno slavljeničkim šampanjcem i tortom!

Ago
Fotografije: Ago_Art
Izvor: Podbablje portal

Mario Repušić Načelnik Općine Runović
Mario Repušić Načelnik Općine Runović

Runovićko lito