FOTO | VIDEO: Novogodišnji koncert u crkvi Gospe od Karmela – Zagvozd. Oproštaj Biokovskih slavuja

slavuji_koncert

U zagvoškoj župnoj crkvi Gospe od Karmela 2.1. u 19 sati održan je novogodišnji koncert, koji je ujedno bio i oproštajni koncert mlade ali vrijedne dalmatinske mješovite klape Biokovski slavuji, koja je svojim radom obogatila glazbeni život, kako Zagvozda, tako i cijele Imotske krajine.

Pod vodstvom nastavnice Nade Prodan, započeli su sa radom 2007. godine i nanizali razne uspjehe, uz to su proglašeni najboljom mladom dalmatinskom klapom u Hrvatskoj.

Na koncertu su nastupili i njihovi dugogodišnji prijatelji: Mandolinski orkestar Imotski, klapa Pasika Kostanje, klapa sv. Mihovil Proložac, i klapa Stine iz Ploča u kojoj je jedan pjevač iz Zagvozda.

S ovim oproštajnim koncertom Slavuja, kao i već prijašnjim razilaskom ženske klape Neviste iz Imotskog, imotski kraj ostaje samo s jednom dalmatinskom klapom, sv. Mihovil Proložac. To je valjda usud krajeva koji su svemu u zaleđu. Mladi odrastaju i odlaze putem kuda ih život odvede, stariji zbog potrage za poslovima i nemogućnosti pronalaska istih u kraju, a i sam odnos mladih prema klapskom pjevanju kao predodređenom za starije, ne daje prostora za pomlađivanje klapa. Slavuji su demantirali taj problem stari-mladi, jer su među starim pjevali ravnopravno rame uz rame, dok su ih starije kolege držali kao temelj opstanka klapske pisme.

Možda imotska glazbena škola koja ima mogućnost stalnog pomlađivanja u svoj program uvrsti klapsko pivanje, barem kao dodatnu nastavu, jer u Imotskom je to od davnina domaći glazbeni izričaj.

Ago

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here