Otkrivaju: Tomislav Kukec i Duška Ćolović; Izvor: Jutarnji list

Fra Ante Madunić, pohotni župnik župe ProložacSve je počelo inicijativom djevojčica koje su mi preko SMS poruka nudile seks i za to tražile tisuću kuna – rekao je fra Ante Madunić (61), bivši župnik u Prološcu Donjem, priznajući pred istražnim sucem spolni odnos s dvije 17-godišnje župljanke.

 

 

Njegov je iskaz o slatkom životu s maloljetnicama u župnm dvoru župe sv. Mihovila u Prološcu Donjem kod Imotskog bio štur, govorio je u grču, kajući se i priznajući krivnju u želji da sve što prije završi.

– Seksali smo se u župnom dvoru, s obje sam djevojčice nekoliko puta ima spolne odnose, nikad u troje, i za to sam im svaki put platio traženih 1000 kuna – priznao je fra Ante sve što mu se stavljalo na teret. Potvrdio je da je preko mobitela s maloljetnim djevojkama razmjenjivao lascivne poruke, pa i to da je jednoj od njih preko mobitela poslao fotografiju svog spolnog organa. Njegovo priznanje prava je sreća za tužiteljstvo koje bi se našlo na mukama da je moralo dokazivati da je spolni organ baš župnikov. Koji bi sudski vještak i na koji način to mogao utvrditi?

Na samo 700-tinjak stanovnika Prološca, općine 5 kilometara udaljene od Imotskog, u srcu Dalmatinske zagore, tri su katoličke crkve. Nedjeljna misa je zakon a svećenik često i više od zakona.

Suočeni s iskazom
Baš zbog svega toga mještanima Prološca teško je, gotovo nemoguće povjerovati da je njihov dugogodišnji župnik seksualno napastvovao ovdašnje maloljetnice. Čak i kad ih suočimo s njegovim iskazom u kojem je priznao seks s barem dvije maloljetnice, u nevjerici vrte glavom. Barem oni stariji. Mlađi su, čini se, dobro upućeni u župnikove nepodobštine. I djevojčice i njihove roditelje župnik je, priznaje u iskazu, poznavao godinama. Osam godina ih je gledao kako odrastaju, s roditeljima dolaze na misu, kod njega su pohađale vjeronauk, baš on ih je pripremao za primanje svetih sakramenata, a djevojke su često pomagale u čišćenju i održavanju župnog dvora, no za to im, rekao je, nije davao novac. Znao je da je obitelj jedne od djevojčica slabijeg imovnog stanja pa je obitelji novčano pomagao i prije nego je toj djevojčici plaćao za seks.

– još su mi se dvije maloljetnice nudile za novac preko mobitela, ali te sam dvije odbio – rekao je suspendirani župnik koji nije obrazlagao detalje. I te su djevojčice iz susjedstva, čule su valjda da svećenik daje novac za seks pa su se ponudile i one, ali nije prihvatio.

– Novinari, ha – pita nas već u prvim minutama našeg posjeta Prološcu mladi konobar kafića u centu malenog mjesta. Smije se, dobro zna zašto smo došli. U pola glasa, da ne čuju stariji gosti, govori nam da fra Ante već godinama čini jedno te isto, samo što se sada za to doznalo. – Dolazile su mi ovdašnje cure i pokazivale poruke koje im je slao. Slao im je, među ostalim, i fotografije koje su mi pokazale – sada već ozbiljnije govori mladić. Što je na njima – pitamo. A što mislite. Kita – odgovara mladić i prasne u smijeh. Kaže da se znalo za fratrove sklonosti, ali se nije znalo da postoje djevojke koje su voljne s njim otići u krevet. Ako je vjerovati mještanima, to su činile isključivo iz materijalnih pobuda.

Vozimo se slabije naseljenim dijelovima Prološca. U polju, okupan znojem i opaljen podnevnim suncem, mještanin slaže sijeno u prikolice.

Izleti s djevojčicama
– Čitam sve što se piše i mogu vam reć da nije baš sve istina, 90 posto jest. I samim roditeljima je bilo čudno što je fra Ante dovozio djevojke kući, nekad i poslije 22-23 sata. Znao je uzeti po tri djevojke i s njima otići na “izlet”. Kupovao im je bonove za mobitel, nekima je poklanjao i mobitele.

– Zar je na te izlete vodio samo djevojčice? – Eh, da je vodio i dječake, još bi se i nešto drugo posumnjalo – namiguje nam i odlazi.

Nakon što je afera izbila u javnost, Proložac je postao selo podjeljena na dvije strane. Oni koji fra Anti i dalje podržavaju, pa i unatoč njegovu sudskom priznanju vjeruju da je riječ o podmetanjima, u sukobu su s drugima koji su se, kažu, u više navrata uvjerili kako su fratrove namjere u najmanju ruku sumnjive.
– Ne možemo vjerovati da bi on tako nešto učinio. vjenčao mi je kćer, uvjek bi dolazio blagosloviti našu kuću. Da je bar išao na neku udovicu, pa ‘ajde, i on je čovjek. Ali na djecu? – vrti glavom mještanka Prološca. Druga za sve krivi strogi nauk Katoličke crkve. – I fratri su ljudi, i oni bi se trebali ženit’. Onda ne bi nasrtali na djecu. Ako je istina sve to što se priča – kaže.

Za fotografiranje ne žele ni čuti. Malo je ovo mjesto, a mi tu moramo živjeti – ponavljaju.

crkva_prolozacŽupna crkva sv. Mihovila – ProložacTeško je ovdje sakriti da so novinari. Svatko tko porazgovara s nama, kao da je obilježen – na jedan ili drugi način. Tek nam jedna dobroćudna mještanka otkriva da je za cijelu aferu saznala časna sestra “čudnog imena”, koja se brinula o župnom uredu. Navodno baš o onom u kojeg je Ante dovodio maloljetne ljubavnice. No, u župnom uredu časne ni za lijek. Dočekuje nas samo fra Vinko Gudelj, čovjek kojeg je zapala nezavidna uloga da u Prološcu vrati ugled Crkvi.
S novinarima će, veli, razgovarati  o fra Antinom slučaju jer o tome ništa ne zna. Do sada je služio u obližnjim selima, Vinjanima i Podbablju, a sada svoju pastvu mora okrenuti od misli o grešnom župniku.
Za to vrijeme fra Ante kao da je u zemlju propao. Splitsko-makarska nadbiskupija još je polovicom srpnja donijela odluku o njegovu razrješenju, iako je on za nju znao, prema onome što smo doznali, već u travnju. Naime, tada je počeo rjeđe dolaziti u Proložac. Dane je provodio u kući svog pokojnog brata u rodnoj Cisti Provo, točnije u zaseoku Madunići, dvadesetak kilometara udaljenom od crkve sv. Mihovila. Mjestom su se raširile raznolike teze. Neki vjeruju da je smješten u najvećem obližnjem samostanu, onom svetog Petra u stotinjak kilometara udeljenom Splitu. Drugi pouzdano znaju da je otišao u Italiju.

– Ne, on je u Zagrebu: – decidirano tvrde treći. Možda je sve to istina, no, noć s četvrtka na petak, dva dana prije našeg posjeta Zagori, fra Ante je, pouzdano doznajemo, prespavao u Madunićima.
Prošlog se tjedna sam pojavio pred istražnim sucem nakon što je u srpnju za njim raspisana tjeralica jer se nije odazvao na istražno ročište. Pričalo se da je pobjegao u Italiju što je on sam porekao. Istražnom je sucu rekao da je cijelo vrijeme bio u Hrvatskoj i da nikada nije bio u Italiji. Općinsko državno odvjetništvo u Splitu tereti ga za kazneno djelo spolnog odnosa zloporabom položaja. Koristeći svoj položaj i povjerenje koje su dvije djevojčice imale u njega, od lipnja prošle godine do ovoga svibnja imao je spolne odnose s maloljetnicama, preko SMS poruka predlagao im je seksualni odnos, a jednoj od njih poslao je i MMS seksualnog sadržaja. Odvjetništvo ga tereti i da je jednoj od djevojčica davao novac.

Ispred raskošne kuće u Madunićima nema parkiranog automobila, svi su prozori zatvoreni a rolete spuštene. Jedina osoba koja je s njim u kontaktu je konobarica iz ni kilometar udaljene konobe koja se brine o čistoći kuće u kojoj se fra Ante, čini se, neko vrijeme skrivao. Kad smo joj se predstavili kao novinari, umalo je briznula u plač. Suzdržala se i vidno uzrujana zbog našeg dolaska samo rekla: – on je otišao u samostan! I to je sve što ćete od mene čuti.

Legalan odnos
Molimo je da stupi u kontakt s fra Antom kako bi dobio priliku objasniti optužbe koje mu se stavljaju na teret, no ona to odbija. Obećava samo da će mu prenijeti našu poruku “a na njemu je da vam se javi ako želi”.

Zavjet šutnje pogotovo je izražen u Imotskom, gradu u kojem je fra Ante do prije osam godina i dolaska u Proložac obnašao odgovornu dužnost gvardijana tamošnjeg samostana sv. Frane. Pa iako je samostansko parkiralište prepuno automobila, mladi franjevački kandidat uvjerava nas da su svi fratri trenutno odsutni i da nema nikoga s kime bismo mogli razgovarati o Madunićevoj prošlosti.

Djevojke o kojima je riječ pobjegle su iz sela. Za jednu se govori da je u Dubrovniku, a za drugu da je na moru. Obilježene su jer sada cijelo selo zna da ih je “privodila policija” (djevojke su pozvane na informativni razgovor op.a.). Za to vrijeme općinsko državno odvjetništvo u Splitu mora odlučiti kako će tretirati ovaj slučaj. Ne priznaju li djevojke da su od Madunića imale matarijalnu korist, slučaj je na klimavim nogama. Naime, hrvatski su zakoni takvi da je seksualni odnos 61-godišnjaka ili zapravo bilokoje odrasle osobe s djevojčicom od 14 godina legalan ako se ne radi o prislili. Pohotnog se fratra može goniti samo za iskorištavanje povjerenja i zloporabu moći nad maloljetnom osobom, i to ako im je (a jest) predavao vjeronauk.

Podvala i prevara
Nakon razrješenja od župničke dužnosti fra Ante će, ako već ne u zatvoru, umirovljeničke dane provesti u nekom od samostana, skriven od očiju javnosti, baš kao što je bio slučaj s rapskim svećenikom Dragom Ljubičićem, koji je također neobično volio svoje maloljetne župljanke. Unatoč dosadašnjim slučajevima, pa čak i sudskom priznanju, i dalje će dobar dio župljana ovog kraja biti uvjeren da je riječ o podvali, podmetanjima i prevari.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here