Imotski lokalni izbori 2017Nova godina, nova nadanja, reklo bi se u pjesmi, ali i životu puka na mikro razinama Lijepe naše. Nismo još uspjeli primijeniti milijun informacija iz tekstova o postblagdanskoj detoksikaciji, a s obzirom kako je pred nama izborna godina – i nećemo.

Dobro nam došla kampanja za lokalne izbore 2017. Dobar vam tek!

Trpeza od svježih obećanja

Prežderat ćete se toksina ove ture, napojit ćete se obećanjima, naslušati o zdravim izbornim namirnicama, postat ćete i sami predizborni lonac u kojem će se kužinjati miks svega i svačega.     Doći će i do toga da više nećete znati što je zdravo, što je predugo bilo van frižidera, što se pokvarilo i u dubokom, a  niti koji su to začini što su „priko načina“. Nećete znati u narednih nekoliko mjeseci na ovoj predizbornoj pijaci koje su domaće jabuke prskane „samo“ dvaput, koliko je friška srdela ove srijede, nećete znati ni kad joj u oči pogledate – i ribama su izumili kapi.

Vući će vas za rukav, zaposlit će vam dite, nevistu, dat će vam izvor vodu da se okrijepite, ponijet će za vas pune vreće najbolje spize iz vrta blagostanja. Slijedeći mjeseci uobličili su se u sedam debelih godina, sedam debelih mesnatih krava koje spremno čekaju malog birača da ih ukroti i izmuze. Bit će mlijeka, bit će i meda, već se zazujalo pod ovim nebom.

Besplatni obroci svima, a ne samo njima

Hladno je ovih dana, spojit će se opet kažu, ciklona i anticiklona baš nad ovim našim komadićem polja. Past će snijeg na usjeve i okućnice, zaledit će majku Vrljiku. Pazite da se ne poskliznete, ne brzajte. Nema besplatnog ručka.

Dalmatinska kuhinja, napose imotska, iznimno je osjetljiva. Trpi samo pravo uje, domaću mast, treba esenciju gorčine i poštenja. Lako je kvarljiva, baš kao i čovjek. Ne voli puno izmotavanja. Samo osnove – pomidora, meso, kapula, gradele, vatra, čovjek, borba, pošteno i u glavu.

Kad je prava, francuska kuvarija ni demokracija ne mogu se mjeriti s njom.  

Izbornoj 2017. stavite soli na rep, odvojite žito od kukolji, prstohvat srca i punu kaciolu pameti i možda štogod i ispadne ove ture, a da ne pokvarite želudac.

Tekst: Josipa Rimac Vlajčić
Foto ilustracija: Branimir Boban / CROPIX