omot.jpgDRUGI ALBUM HRVATSKOG PUHAČKOG ORKESTRA
GRADSKE GLAZBE IMOTSKI
Ovih će blagdanskih dana Imotski konačno doživjeti promociju dugo očekivanog drugog albuma hrvatskog puhačkog orkestra – Gradske glazbe Imotski, pod nazivom Glazba s Modrog jezera 2. Kao što i sam naziv govori, riječ je o nasljedniku prvijenca iz 2000. godine. Spomenuti je album na najljepši mogući način predstavio imotski kraj te mu podigao ugled na brojnim svjetskim adresama. U međuvremenu, cijela je jedna generacija talentiranih glazbenika otišla na fakultete. Došli su „neki novi klinci“- mlade snage koji su se izvrsno uklopili i time potvrdili kontinuitet kvalitetnog rada orkestra. Tome u prilog idu i dvije srebrene plakete, nakon one najsjajnije zlatne kojom se orkestar okitio 2000. godine na državnom natjecanju. U razdoblju između ova dva albuma naši su glazbari održali bezbroj koncerata – u Imotskom, Zagrebu, Vukovaru, Njemačkoj, Sloveniji, Mađarskoj, Poljskoj… Izdvojio bih koncert u Imotskom iz 2002. godine koji je uživo prenosio I. program Hrvatskog radija u emisiji „Doživjeti glazbu“.

I ove godine, točnije 18. prosinca, održan je u crkvi sv. Franje tradicionalni božićni koncert HPO Gradske glazbe Imotski, pod dirigentskom palicom prof. Ivana Glibote. Na programu su bile božićne pjesme, kao i nekoliko novih skladbi uz tradicionalnog Straussa. Bio je to prekrasan uvod u predbožićno raspoloženje.

{sidebar id=4}Popodnevna kava s dirigentom orkestra prof. Ivanom Glibotom-Crnim nas je odvela u neizbježne teme – glazba, orkestar i sve oko orkestra.

Otkud ideja za drugi album?
Svake godine pripremamo novi program, stvaramo planove i nastojimo ih realizirati. Ova generacija glazbara pokazala se jako dobrom i stoga sam odlučio zabilježiti plod napornog rada svih nas. Materijal za ovaj CD snimili smo u rujnu 2004. u Imotskom.

Promocija je tek nakon godinu dana. Zbog čega?
Razlog je isključivo financijske naravi.

Temelji su nastali u Imotskom. Tko je producirao i miksao album?
Glavni glazbeni producent, a i istinski zaljubljenik u Imotski i naš glazbeni izričaj, gosp. Saša Lukić, odradio je produkciju cijeloga materijala, dok sam ja, zbog toga što sam kao dirigent imao točnu viziju kako bi završni proizvod trebao zvučati, imao ulogu koproducenta. 

Repertoar se s vremenom profilirao. Kako su se nametnule baš ove skladbe?
Birajući skladbe za novi program nastojim uvijek, pa tako i sada, zadovoljiti nekoliko kriterija: kvalitetu skladbe, tradiciju, a sve s naglaskom na modernije skladbe bliže mlađim ljudima, kao i kompozicije koje će ih zasigurno kulturno uzdizati. Na albumu imamo svega: klasiku, jazz standarde, rock, filmske teme… Tako su na albumu svoje mjesto pronašli coveriZvjezdane staze, klasici poput Alfreda Reeda, Joea Zawinulla, dok je najoriginalnije djelo Imotski marš. Claptona, Queena, Beatlesa, tema iz filma

Glaazbari 13.JPG 

Jeste li zadovoljni učinjenim u Lukićevom studiju?
Budući da smo imali dosta vremena zbog financijskih problema, odnosno otezanja oko dovršetka projekta, preslušavali smo više svjetskih orkestara i mislim da smo produkcijski u samom svjetskom vrhu. Mastering albuma obavljen je u jednom od tri najbolja svjetska studija, koji se nalazi u Milanu. Svi moji glazbari, moje legende, koji redovito dolaze na probe i vježbaju kod kuće, uložili su ogroman trud i volju, a što je najvažnije – u tome uživaju.

Slušajući ovaj drugi po redu album osjetit ćete rijetko primjetan svirački šarm.

Zahvaljujem svima koji su nam na bilo koji način pomagali svih ovih godina, a na poseban način onima koji su pomogli snimanje ovog CD-a.

Uskoro je veliki dan za našu Glazbu. Dana 29. prosinca svečanim ćemo koncertom u dvorani gradskoga kina u Imotskom proslaviti 135. obljetnicu djelovanja. Tom će prigodom predstavnik Hrvatskog sabora kulture našim glazbarima dodijeliti brončane, srebrne i zlatne plakete te posebnu povelju našoj Glazbi, koja se inače dodjeljuje društvima starijima od 100 godina.

Piše: Branimir Boban
Foto: Braco Ćosić

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here