Piše: Tanja ŠIMUNDIĆ -BENDIĆ


Ivan Glibota Crni - dirigent i umjetnički ravnatelj društva, ističe da je pet godina predanoga rada rezultiralo uspjesima na zadovoljstvo svih 70 članovaPredsjednik društva Marko Brečić: Sada smo opremljeni i pomalo neuobičajenim glazbalima, a prije pet godina morali smo lemiti dotrajale instrumenteGlazbom s Modrog jezera Hrvatski puhački orkestar – Gradska glazba Imotski prošle je godine, točnije u listopadu u Ravnoj Gori, osvojio srca i kritičara i glazbenika te priskrbio upravo prvo mjesto na Državnom natjecanju hrvatskih puhačkih orkestara. Djevojke i momci, članovi ovog imotskog društva, predvođeni prof. Ivanom Glibotom Crnim, dirigentom i umjetničkim ravnateljem društva, uspjeli su između 18 probranih orkestara postići ono što se najblaže može nazvati prvim mjestom.
— Nagrada nije plod slučajnosti, već pet godina, otkako sam došao u društvo, promijenili smo u potpunosti naš način rada. I naravno da je to rezultiralo i uspjesima, na zadovoljstvo svih članova, od najstarijeg 70-godišnjeg Svete Dunde, do najmlađeg 12-godišnjeg Marka Bekavca. A u punom sastavu u Glazbi nas ima i do 70 članova, i nismo samo iz Imotskog, već i iz brojnih okolnih mjesta. A ovako ujedinjeni, ovako složni, i na probama nazočni u 99,99-postotnom omjeru, morali smo i doći do rezultata — kaže prof. Glibota, naglašavajući kako glazbari u prosjeku vježbaju po dva sata dva puta tjedno, dok se uoči nastupa taj broj povećava.
A kakvu je to novinu prof. Glibota donio u sastav učinivši ga na taj način vodećim u ovoj branši? Pa, među ostalim, kako doznajemo od predsjednika društva Marka Brečića, od 1995. godine počelo se s organiziranom nabavom prijeko potrebnih glazbala, te sustavnim Nema što ovaj Orkestar u svom glazbenom programu, koji može trajati i pet sati, ne može pokritiopremanjem notnog fonda. Prvih dana je prof. Glibota znao i lemiti instrumente, one dotrajale, i u tih pet godina doveo je Orkestar do zavidnih rezultata.
— Opremili smo se instrumentarijem pomalo neuobičajenim za glazbu ovog tipa. Moglo bi se reći da smo jedina Glazba koja u svom instrumentalnom fundusu ima primjerice timpani, konga, ili timbalese.
Radili smo na kvaliteti, stručnom usavršavanju naših članova, pa s ponosom možemo kazati i da čak 80 posto polaznika čine sadašnji ili bivši učenici Osnovne glazbene škole iz Imotskog. Mladi, to je bit svega.
Svatko od članova je dobio besplatnu obuku, odoru, te instrument o kojem se brine, i naravno prijateljski odnos, razumijevanje, razgovor o svim problemima. I to je urodilo plodom — kaže Glibota ne zaboravljajući napomenuti da je imotsko društvo osnovano još daleke 1870. godine.
A nema toga što ovaj Orkestar u svom glazbenom programu ne može pokriti. Moglo bi se reći da bi čak punih pet sati imotski glazbari bez sekunde stanke mogli odraditi na način koji odiše vrhunskim profesionalizmom. Pa kako i doznajemo od dirigenta Glibote, od samog osnutka društva zaduženi su za pogrebni repertoar, protokolarni, crkveni ili posebno blagdanski, a tu je i prigodni zabavni program, s kojim su primjerice oduševili i ugledne Nijemce na nedavnoj turneji u po glazbi prijateljskom njemačkom gradu Holsthumu.
— Problem je uvijek s novcem, to je istina. Pomažu nam i Gradsko poglavarstvo i brojni sponzori, no uvijek ga nedostaje. Gotovo da nismo ni otišli na nedavno državno prvenstvo, nismo imali za autobus. A onda smo uz pomoć bračnog para Zlatka i Anđelke Kovač iz Omiša,Hrvatski puhački orkestar - Gradska glazba Imotski - spoj mladosti i iskustva, volje i ljubavi prema glazbi ostvario je rezultate kakvima bi se svako dičio Snimke: Ante ČIZMIĆ koji su nam dali tih nužnih osam tisuća kuna, uspjeli otići na natjecanje na kojem smo postali prvaci. Dragi nam ljudi rado pomažu, bez njih ne bi mogli egzistirati, pa evo nedavno smo iz SAD-a u donaciji dobili četiri nova glazbala. I zato smo im svima zahvalni — kaže prof. Glibota, apelirajući na ovaj način za više razumijevanja. A njega bi svakako trebalo biti, imotski glazbari su kao pravi vjesnici ljepota ovog kraja i domovine pjesmom pronijeli glas po brojnim zemljama. Čisto iz ljubavi.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here