Glumci u ZagvozduMilenijskom fotografijom Šime Strikomana otvorit će se ove subote 11. kazališni susreti “Glumci u Zagvozdu”, na tek obnovljenom Trgu glumaca u Zagvozdu, jedinom takvom na svijetu.

Desetke glumaca, koji će idućih tjedana nastupati na kulturnoj manifestaciji, umjetnički fotograf ovjekovječit će pred Domom kulture u 18.30 sati, a iste večeri u 21 sat tridesetak glumaca nastupit će u predstavi “Opera za tri groša” (K. Weill – B. Brecht) u izvedbi HNK Zagreb.

Spomenimo i da će se u sklopu otvorenja glumačke “fešte” postaviti i izložba grafika Rudolfa Patera.

– Prvi put od kada u Zagvozdu organiziramo kazališne susrete, potpuno je obnovljen Trg glumaca, što znači da će odsad moći primiti i veće predstave, što dosad nije bilo izvedivo – najavio je Vedran Mlikota, umjetnički ravnatelj kazališnih susreta.

Centar Imotske krajine
Ove godine na programu kulturne smotre naći će se čak 12 kazališnih predstava i četiri koncerta. Zapjevat će tako pod zvijezdama već ove nedjelje i poznati glumci – Zrinka Cvitešić, Anja Šovagović-Despot, Hana Hegedušić, Barbara Rocco, Mila Elegović, Filip Šovagović, Goran Navojec, Igor Mešin, Nikša Kušelj i Vedran Mlikota – na prvom od najavljenih koncerata “Glumci swingaju – swingajte i vi”.

– Zahvaljujući kazališnim susretima, Zagvozd je postao središte kulturnih događanja srednje Dalmacije. U posjet nam dolaze gosti iz Makarskog primorja, Hercegovine, šibenskog i zadarskog kraja, otoka i Dubrovnika, a postajemo sve povezaniji, što će u budućnosti, probijanjem tunela kroz Biokovo i dovršetkom autoceste, izmijeniti demografsku sliku našega kraja – kazao je Boženko Dedić, predsjednik Kulturne udruge “Glumci u Zagvozdu”, napominjući da prosječna dob u Zagvozdu sada prelazi 60 godina.

A koliko preporodu Zagvozda znače susreti glumaca, svjedoči podatak da se u općini koja ima 1600 stanovnika, na samom otvaranju kazališnih susreta okupi gotovo dvostruko više posjetitelja, a svaku od predstava pogleda tisuću ljudi.

– Postat ćemo centar Imotske krajine – uvjerava nas na kraju Boženko Dedić.

Monografija
Jučer je u Zagrebu u Školskoj knjizi promovirana monografija “Glumci u Zagvozdu –  10 godina kazališnih susreta”, a tom su prilikom govorili Ante Žužul, predsjednik Uprave ŠK, Boženko Dedić, predsjednik Kulturne udruge “Glumci u Zagvozdu”, glumac Vedran Mlikota i fotograf Damir Hoyka.
Promocija monografije održat će se 14. kolovoza, u sklopu kazališnih susreta u Zagvozdu.

piše IVANA DUJMOVIĆ
foto Paun Paunović /CROPIX
Izvor: Slobodna Dalmacija

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here