Gospin kip zasvijetlio! Tisuće hodočasnika opsjedaju kuću međugorske vidjelice

Međugorje: Gospin kip svijetli u mraku

Vijest da je u nedjelju navečer zasvijetlio Gospin gipsani kip u rodnoj kući vidjelice Vicke Ivanković u Bijakovićima  proširila se svijetom brzinom mobitela. I nakon samo 24 sata stigli su i još pristižu brojni hodočasnici diljem svijeta. Parkirališta u Bijakovićima su zauzeta, a svakog trena pristižu automobili u Međugorje. 

Nakon što je sa svanućem kip prestao svijetliti, večeras opet zrači, a pred Vickinom kućom okupilo se oko 22 sata nekoliko tisuća hodočasnika koji u miru čekaju red da uđu u sobu i vide Gospin kip. 

Volonteri iz Udruge Kraljice mira  organizirano puštaju hodočasnike. Naravno, u tome nemaju nikakvih problema, jer hodočasnici strpljivo i ponizno slušaju njihove preporuke. Prvo su posjet ograničili na minutu, pa zbog golemog broja hodočasnika smanjili na 29 sekundi. Dovoljno da vide kip i ushićeno s blaženim osjećajem koji se vidi na licima mirno i s molitvom na usnama izađu. 

– Mi smo odavde, što bi moglo značiti da smo navikli na međugorska čuda, ali ovo je nešto sasvim drugo, kaže Krešo Vučić iz Međugorja. 

 

– Nekoliko puta smo od sinoć ulazili i svaki put doživjeli neko čudesno blaženstvo, dodaje njegov prijatelj Stipe Pervan. Ovako nešto nisam doživio, ja to ne mogu objasniti. 

Tri Američanke iz New Yorka ispričaše kako su imale sreću da su u Međugorje došle upravo u nedjelju. 

– Trebale smo doći dva tjedna ranije, ali smo morale odgoditi putovanje, kažu. Pa smo ovo doživjele. Čim smo stigle, taksista nam je kazao za ovo čudo. I jeste čudo. Mi smo tri puta ulazile. A ovo mjesto, ovaj mir…. Ovo je zaista sveto mjesto. 

Naravno da Međugorje vrvi novinarima. A svi traže vidjelicu Vicku. Od ranije znam da se Vicka nikomu ne javlja, ali mi je prošle godine, prilikom razgovora upravo u spomenutoj sobi pred Gospinim kipom, kazala da se obratim njezinu „bratu Ivanu Pavičiću – Iveku“, kojega novinari zovu Vickinim glasnogovornikom. Tada sam upoznao Iveka, pa ga čitavi dan pokušavam dobiti na mobitel. Nije se javljao. I već sam izgubio nadu, kad mi se Ivek javi oko 22 sata. 

– Kada je kip počeo svijetliti, Vicka nije odmah znala, nije bila tu, veli mi Ivek. 

Kad ju je mater nazvala i kazala da kip svijetli, da se narod tu skuplja, ona je samo kazala: To je Gospina volja. Molite se!.

Inače Vicka je došla, ali se ne može pojaviti među hodočasnicima i davati izjave. Ona svjedoči Komisiji u Vatikanu vezano za Međugorje. Ona je danas bila u Centru Ivana Pavla Drugog kod sestre Kornelije gdje svakog ponedjeljka ima susret s Gospom. 

Ne mogu ni ja davati izjave glede Gospinih ukazanja, pa  ni ovog fenomena.  I molim te, nemoj me imenovati da sam Vickin glasnogovornik, kao što novinari čine. Ja sam njezin mali brat već trideset godina.

Piše: PETAR MILOŠ
Fotografije: Branimir Boban / CROPIX

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here