Hrvatska je članica EU već pet godina, no naši se građani, ali ni političke ni ekonomske elite, još uvijek do kraja ne identificiraju s tim članstvom. Tu je tezu u svom govoru na jučerašnjoj konferenciji iznio predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković. Uzrok takvom odmaku prema EU Jandroković vidi i u činjenici da je Hrvatska, kako je kazao, u EU ušla kasno, kada su temeljne vrijednosti na kojima je Unija izgrađena već bile poljuljane. Te su vrijednosti, upozorava predsjednik Sabora, danas na teškoj kušnji.

Otupjela romantična vizija

– To više nije sustav koji je jedinstven kad su u pitanju vrijednosti. Taj sustav vrijednosti ozbiljno je ugrožen, a kada bismo napravili katalog vrijednosti po pojedinim državama, vjerujem da bi se jako razlikovao od zemlje do zemlje – kazao je Jandroković, upozoravajući kako je migrantska kriza ugrozila sigurnost EU i njezinih građana.

Ističe kako u takvim okolnostima ne treba zaboraviti činjenicu da su vrijednosti na kojima je izgrađena EU, mada danas poljuljane pod pritiskom migrantske krize, osigurale najdulje razdoblje mira u Europi što, ističe, treba posebno naglašavati mlađim generacijama. Jandroković je uvjeren kako je europsko zajedništvo u novim okolnostima i brzim promjenama globalnog okruženja koje donose nesigurnost i strah jedini alat kojim je moguće zaštititi građane EU pa i Hrvatske.

– Nikad prije nije bilo veće potrebe za EU – uvjeren je Jandroković. Drži da Hrvatska u takvim okolnostima mora tražiti vlastito mjesto i voditi računa o svojim interesima.

– Treba osluškivati znakove vremena, donositi odluke i jačati savezništva – naglasio je Jandroković, ali i upozorio kako taj posao nije jednostavan, posebno kada se uzme u obzir činjenica da saveznici na koje je Hrvatska uvijek računala više međusobno nisu u idiličnim odnosima.

Jandroković naglašava kako je želja hrvatskog naroda od samog početka stvaranja neovisne države bila vraćanje u europski krug. No, kaže kako je zemlja bila izložena agresiji, što je značajno otupilo romantičnu viziju koju su građani imali na početku. Ipak, hrvatsko je društvo uložilo enormne napore, mijenjalo se nabolje i postiglo velik uspjeh, ulazak u EU, no tek 2013., kada su već mogle vidjeti pukotine u samoj EU.

Uteg povijesne dinamike

1990-ih imali smo rat, izgubili smo milijarde eura, dok su s nama usporedive zemlje u EU ušle već 2004., od kada su im na raspolaganju bile milijarde eura. Kada smo danas kritični prema sebi, treba reći da nas je povijesna dinamika dobrim dijelom onemogućila u napretku. Da nije bilo tako, Hrvatska bi bila jedna od najuspješnijih tranzicijskih i postkomunističkih zemalja u Europi – uvjeren je šef Sabora.


IZVOR kliknite ovdje

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here