Gradilišta u Imotskom

Općina ImotskiImotski –  Gradilišta u Imotskom
Premda su i bivšoj gradskoj vlasti mnogi zamjerali zbog prevelikih ulaganja u infrastrukturu, dok se malo poduzimalo po pitanju otvaranja novih radnih mjesta i zadržavanja mladih ljudi na rodnoj grudi, novo je rukovodstvo nastavilo uhodanim ritmom. Ovdje valja naglasiti da je vladajuća koalicija naslijedila brojna dugovanja pa učinjeno u proteklih 12 mjeseci možda dobiva i više na težini. Međutim, teško je od gradske ili općinske vlasti (kad već nemamo vidovnjake poput onih u Dugopolju, primjerice) i očekivati značajne rezultate po pitanju upošljavanja i oživljavanja gospodarstva, tim više što ona nema puno dodirnih točaka s gospodarskim subjektima koji sustavno propadaju. Krivca bi prije valjalo potražiti u državnim aparatima upravljanja i Vladinoj gospodarskoj politici.

Bez obzira na to što smo poznati kao sposobni i radišni ljudi, što imamo plodno polje i brojne kraške fenomene kao turističke mamce, što imamo dobre automobile te moderne mobitele i ADSL priključke, što su nam dostupna sva ostala čuda tehnike, ipak spadamo među najsiromašnije krajeve u Hrvatskoj! Sve nas, međutim, žalosti nezaustavljivi trend raseljavanja, što je bolna točka svih imotskih općina.

Kako svakodnevicu učiniti podnošljivom? Kako djeci osigurati normalno školovanje i zadržati ih na rodnome ognjištu? Spas bismo prije svega trebali potražiti u poljoprivrednoj i turističkoj djelatnosti. I radu, naravno! Koliko ćemo u tome svi skupa i uspjeti, ostaje tek vidjeti. Do tada neka nam utjeha bude oku sve ljepše životno okruženje.

Na ovim stranicama donosimo popis kapitalnih ulaganja u gradu Imotskom, koja bi trebala predstavljati kakve-takve pretpostavke za bolje imotsko sutra. O ulaganjima u ostalim općinama u nekom od sljedećih brojeva.

{sidebar id=4}1. GRADSKA MRTVAČNICA
Vrijednost investicije: 6. 600 000,00 kn
Izvođač radova: Jelinić 95

Predradnje oko otkupa zemljišta za izgradnju mrtvačnice, kapitalnog gradskog objekta, započete su još 1997. godine, da bi  radovi na njenoj izgradnji započeli 2002. godine. Prošla HDZ-ova vlast nije ju uspjela dovršiti, iako je njeno otvaranje bilo najavljivano u više navrata. Moderno zdanje gradske mrtvačnice pušteno je funkciju tek početkom svibnja ove godine, iako svi radovi još nisu zgotovljeni.

  2. MJESNA MREŽA VINJANI GORNJI
Vrijednost investicije: 7. 000 000,00 kn
Izvođač radova: Imocompany

Najvažnija komunalna investicija, prvenstveno za izvangradska naselja. Grad Imotski ušao je u program EIB II te je preuzeo obvezu uplate u visini od 1,2 milijuna kuna. Tu je obvezu već podmirio, dok je ostatak iznosa preuzelo Ministarstvo mora, turizma i razvitka. Radovi su u tijeku.

3. GLAVNI CJEVOVOD OPAČAC – VINJANI GORNJI
Vrijednost investicije: cca 15-16 milijuna kuna
Investitori: Županija splitsko-dalmatinska, Grad Imotski, Hrvatske vode

U pripremi je natječaj za izgradnju glavnog cjevovoda Opačac-Vinjani Gornji. Njegovom izgradnjom stvorit će se uvjeti za napajanje vodom sjevernih dijelova općine Proložac (Bušanje, itd.), Aržana…

4. KONCESIJSKI MODEL PROČIŠĆAVANJA OTPADNIH VODA U KOMUNALNOJ INFRASTRUKTURI
Vrijednost investicije: nepoznata bez studije

Ideja Imoćanina Ante Pavića, direktora zagrebačke podružnice njemačke tvrtke WTE, vodećeg konzorcija u Njemačkoj po pitanju voda, a možda i u svijetu. Model PPT (privatno javno partnerstvo) funkcionira na sustavu izgradi-upravljaj-prenesi, a funkcionira isključivo bez političkoga utjecaja. Financiranje ovoga u budućnosti najvrjednijeg i najskupljeg projekta moralo bi ići s više strana: direktnim uplatama građana te poticajnim sredstvima sa strane (Županija, Vlada, privatne investicije…).

Suvenirnica Imotski 5. SUVENIRNICA I URED TURISTIČKE ZAJEDNICE

Vrijednost investicije: 800 000,00 kn

Izvođač radova: Jelinić 95

Skora profesionalizacija TZ Grada i veća izdvajanja za turizam iz gradskoga proračuna, uz sve veće zanimanje gostiju i turističkih agencija iz priobalja za imotske prirodne ljepote, traži i adekvatan prostor za turističko-uslužnu i informativnu djelatnost. Ulaz na Modro jezero učinio se idealnom lokacijom. Dovršenje lijepog kamenog zdanja očekuje se koncem kolovoza ove godine

Sportski centar Partizan Imotski 6. SPORTSKI CENTAR
PARTIZAN

Vrijednost investicije: cca 1. 000 000,00 kn
Investitori: Županija splitsko-dalmatinska i Grad Imotski

Sportsko-rekreacijski centar na kojemu su brojni sportaši iz Imotske krajine sedamdesetih i osamdesetih godina prošloga stoljeća ostvarivali iznimne rezultate, postao je gradsko ruglo. U planu je skora izgradnja modernog sportskog centra s umjetnom travom i rasvjetom, koji će uključivati nogometno i košarkaško igralište. Sportski će tereni služiti školarcima, ali i svim drugim žiteljima. Natječaj ističe početkom lipnja, a početak rekonstrukcije uslijedit će uskoro.

7. PARKIRALIŠTE ISPOD ZGRADE OPĆINE
Vrijednost investicije: 200 000,00 kn
Izvođač radova: Kuprić d.o.o.

Uz dobru suradnju s Općinskim sudom, započelo je uređenje prostora ispod zgrade Suda i općine. Osim što će se urediti parkiralište za djelatnike tih ustanova i ostale građane, dotjerat će se i okolni prostor. To uključuje saniranje kanalizacijskog sustava, rekonstrukciju stepeništa i dr.

8. GLAZBENA ŠKOLA U ÐAČKOM DOMU
Inicijativom gradskih otaca, krajem mjeseca rujna očekuje se početak radova na adaptaciji zgrade Ðačkoga doma kod nove pošte. Naime, Ministarstvo prosvjete i sporta (po zajmu Svjetske banke) uskoro raspisuje javni natječaj za adaptacije glazbenih i umjetničkih škola u Hrvatskoj, a prema riječima gradonačelnika Ðuzela i tajnika Šućura, spomenuta zgrada predstavljat će prioritet. Projekt Ministarstva osim obnove uključuje i nabavku novih instrumenata i opreme za učenike Glazbene škole Dr. fra Ivan Glibotić. Gradonačelnik Ante Ðuzel u tu je svrhu već imao radne sastanke s pomoćnikom ministra zaduženim za financije Mamićem te s Josipom Ujevićem, ministrovim savjetnikom.

Knjižnica u Domjanovoj kući 9. KNJIŽNICA U DOMLJANOVOJ KUĆI
Nakon višegodišnjih radova na adaptaciji tzv. Domljanove kuće u centru grada, koji su u nekoliko navrata iz raznih razloga bili obustavljani, konačno će doći do dovršenja radova, nakon čega će uslijediti preseljenje knjižnice Don Mihovil Pavlinović. Tako će još jedan reprezentativan gradski objekt biti priveden svrsi.

10. OSTALO
– u završnoj je fazi izrade i Prostorni plan grada, jedan od najvažnijih dokumenata nakon Statuta. Njegovo se usvajanje očekuje koncem lipnja, a prethodit će mu javna rasprava kojom će građani moći iznijeti svoja razmišljanja i primjedbe

– u planu je trajno rješenje problema gradskih garaža i parkinga, uz pomoć stranih ulagača ili bez njih. U kombinacijama su brojne lokacije od kojih izdvajamo nedovršeni poslovno-parkirališni centar u Ulici Kralja Zvonimira te prostor kod stare pošte

– uređena je šetnica do Crvenoga jezera
– uz pomoć građana, predvođenih Dubravkom Šumanovićem, Stipom Čelanom i Tomislavom Pavićem, uređuje se okoliš Modroga jezera
– uređena je Ulica imotskih useljenika, a šminkaju se i neke druge ulice
– uređuje se gradska tržnica
– postavljaju se nove klupe, a uskoro će se postavljati i kontejneri za smeće
– itd.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here