U Gradu su se danas, dobili smo priopćenje (koje možete pročitati na dnu ovog teksta) odlučili za mjere štednje koje podrazumijevaju rezanja svih izdataka, koji to dopuštaju.

Gradski oci i gradske službe nisu ničim izazvani odlučili smanjiti sebi plaće već ih je na to, očekivano, izazvao korona virus. Nižu plaću, tako će dobiti djelatnici u gradskoj upravi, gradskim ustanovama i gradskoj tvrtki, a smanjit će se za 20% (izuzev plaća komunalnim radnicima na prikupljanju otpada i čistačicama) te u ovoj godini neće biti isplate regresa, božićnica ni naknada. Smanjenje se odnosi i na dužnosnike. Malo populistički, ali pohvalno.

No, jedan dio novih mjera štednje, zapeo je za oko gradskom vijećniku Mi za Im, Ivanu Livajiću. Naime, gradonačelnik predlaže da se vijećničke naknade preusmjere na adresu odnosno bankovni račun Crvenog križa, ali Ivan Livajić ima drugu ideju.

Podsjećamo, jučer je u imotskom virtualnom prostoru buknula Facebook grupa „Imotska pijaca“ koja je u samo nekoliko sati okupila nekoliko tisuća Imoćana koji su brzinom munje počeli prodavati, tražiti i nuditi vlastite proizvode i čime se otvorio veliki prostor za plasman imotskih poljoprivrednih proizvoda i razmjenu na korist imotskih proizvođača.

Ivan Livajić iz Mi za Im, ponukan iznimnim uspjehom „Imotske pijace“ poziva na sljedeće:

“Gradski oci predlažu da se vijećnici odreknu naknade u korist Crvenog križa. Pohvalno i ok, ali… Crveni križ je svake godine u proračunu i to je u redu, imaju sad nešto više posla i treba im sigurno više sredstava, ali ja imam slijedeći prijedlog . Grad neka odvoji novaca Crvenom križu koliko treba, jer mojih 500 kn neće napravit neku značajnu razliku ( čisto da napomenem – Grad ima višak od 6 milijuna kuna koje ne zna kako potrošiti )

 A što se tiče vijećničkih naknada, predlažem nešto drugo. Ovih dana aktualne su e-tržnice, u Imotskom pokrenuta preko FB-a Imotska pijaca koja trenutno broji 4093 člana. Prije par sjednica ja i kolega Bruno Rebić tražili smo dvije stvari, prvo da se napravi spisak OPG-ova i da se istima pomogne tako da Grad sufinancira izradu zajedničke web stranice. Rezultat znamo.

Zbog toga predlažem: gradski vijećnici, dogradonačelnici i gradonačelnik neka se odreknu svojih tromjesečnih naknada, čitavih ili dijela, u korist izrade e-tržnice Imotske krajine.

 Nositelji projekta neka budu Centar za održivi razvoj i Udruga Mladih Kum Proložac jer su oni pokrenuli projekt Imotska pijaca preko facebooka. Imotska pijaca preko FB-a može funkcionirati dok traje kriza, valjda neće biti poreznih kontrola. Za budućnost, treba nam nešto drugo!“

________________________________________________________________________

PRIOPĆENJE IZ GRADA IMOTSKOG (preneseno u cijelosti)

Gradonačelnik grada Imotskoga Ivan Budalić je nakon sveobuhvatne analize odlučio donijeti paket mjera pomoći građanima Grada Imotskog u cilju smanjenja šteta nastalih pandemijom koronavirusa s naglaskom na ona područja koja nisu obuhvaćena programima mjera koje je Vlada Republike Hrvatske donijela na svojim posljednjim sjednicama.
Paket mjera se sastoj od mjera štednje te od mjera pomoći za ranjive skupina.

“Mjere štednje podrazumijevaju rezanje svih izdataka koji to dopuštaju. Tako će se bruto plaće djelatnicima u gradskoj upravi, gradskim ustanovama i gradskoj tvrtki smanjiti za 20% (izuzev plaća komunalnim radnicima na prikupljanju otpada i čistačicama) te u ovoj godini neće biti isplate regresa, božićnica ni naknada. Smanjenje se odnosi i na dužnosnike.

Smanjit će se planirani troškovi za manifestacije i troškovi reprezentacije, troškovi javne rasvjete, održavanja javnih površina, programska sredstva financiranja rada udruga na model 3+3 mjeseca”, rekao je gradonačelnik. 
Odgodit će se sve kapitalne investicije osim onih koje su od vitalnog značaja i one koje se sufinanciraju nacionalnim ili EU sredstvima.

“Programi socijalne i pronatalitetne politike neće se mijenjati, tako da će se i dalje isplaćivati naknada umirovljenicima. 
Na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća predložit ću ukidanje vijećničkih naknada i usmjeravanje sredstava u korist proračuna Gradskom društvu Crvenoga križa Imotski”, izjavio je. 

Dodao je kako mjere pomoći za ranjive skupine podrazumijevaju mjere od kojih su neke već na snazi, a to su oslobađanje roditelja plaćanja participacije dječjeg vrtića za period u kojem djeca ne pohađaju vrtić zbog pandemije koronavirusa i oslobađanje plaćanja parkinga za građane u periodu od 3 mjeseca.

Uz navedena već aktualna oslobođenja, svi iznajmljivači javnih površina će se osloboditi najma za tekuću godinu, odgodit će se plaćanja komunalne naknade po modelu 3+3 mjeseca svim pravnim subjektima kojima je na snazi zabrana rada, odgodit će se odnosno prekinuti prisilna naplata svim pravnim subjektima (osim u iznimnim slučajevima). Svi oni koji su obuhvaćeni “Odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o zabrani rada bit će oslobođeni plaćanja odvoza komunalnog otpada dok su mjere zabrane na snazi.

Razvit ćemo dodatne socijalne programe pomoći kroz program rada GDCK Imotski”, rekao je gradonačelnik.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here