Firule KBC Split - gripaGripa kuca na vrata, slijede dva do tri mjeseca straha hoće li to vrlo neugodno sezonsko oboljenje, koje ponekad zna biti smrtonosno, “pokucati” upravo na naša vrata.

Prošle zimske sezone u Hrvatskoj je od komplikacija vezanih uz taj virus preminulo 27 osoba, od čega je na KBC-ovoj Klinici za zarazne bolesti umrlo troje ljudi. Uoči potencijalnog novog naleta gripe razgovarali smo s prof. dr. Borisom Lukšićem, predstojnikom Infektologije.

– Zadnjih tjedana na našoj klinici pregledavamo popriličan broj bolesnika s infekcijama dišnog sustava, a neke od njih koji imaju upalu pluća i hospitaliziramo. Situacija je slična kao i prethodnih godina u ovo vrijeme i još nismo imali slučaj dokazane gripe kod ijednog bolesnika koji je pregledan na našem prijemu.

Prošlog tjedna uzeti su brisovi nosa i grla pacijenta kod kojeg smo sumnjali na pojavu virusa, materijali su poslani na testiranje u zagrebačko sjedište Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, pa nalaz očekujemo ovih dana – ističe prof. dr. Lukšić.

Gripa – intenzivna epidemija

Prošle godine gripa je naglo krenula tijekom božićnih blagdana i trajala je sve do sredine ožujka, a stručnjaci kažu kako je epidemija bila znatno intenzivnija nego tijekom tri ranije sezone.

– Samo na hitnom prijemu naše klinike tada je pregledano više od 700 bolesnika, od kojih je 106 i zadržano na liječenju, a tri osobe su, nažalost, umrle od komplikacija. Što će biti ove godine, još ne znamo. Svakodnevno pratimo situaciju i u kontaktu smo s Nacionalnim centrom za influencu u Zagrebu i s Epidemiološkom službom pri županijskom Nastavnom zavodu za javno zdravstvo koji su trenutno zauzeti s cijepljenjem protiv gripe. Imamo informaciju da je odaziv građana na cijepljenje veći nego prethodne godine – tvrdi naš sugovornik.