Grubine: Božićni koncert

Božićni koncert - Grubine

U crkvi Majke Božje Kraljice Hrvata u Grubinama, HKUD Kolajna organiziralo je Božićni koncert. A za pravi božićni ugođaj, izvođenjem prigodnih pjesama, pobrinuli su se grubinski guslar Ivan Jonjić (Čestitarska), Mandolinski orkestar iz Vrgorca pod ravnanjem maestra Tomislava Ercega, dječji mješoviti zbor Grubinski mališani i Ivana Protrka, mješoviti zbor Frame Podbablje, ženska klapa Neviste iz Imotskog, muška klapa Proložac, operni pjevač Luka Gudelj, solistica Ivana Kujundžić, solist Dara i solist Marijan Župić Vukas.

Grubinjani su tako prvi put u mjesnoj crkvi i inače u svom mjestu imali priliku doživjeti kulturnu manifestaciju koja ih nije ostavila ravnodušnima. Vjernici su s izvođačima i zapjevali te ih na kraju pozvali na bis, što su glazbenici i prihvatili.

Posebno velikim pljeskom za svoj prvi nastup nagrađeni su Grubinski mališani. Cijelom glazbenom događaju razigranim je aranžmanima i besprijekornom ugođenošću uvelike pridonio Mandolinski orkestar, što je otvaralo prostora u kreiranju solo izvedbi solistima. Pjevačice ženske klape Neviste pokazale su kako se mogu nositi sa zahtjevnim višeglasjem kojim su u kratko vrijeme postojanja stvorili ugođajno pjevanje koje ljubi uho.

Klapa Proložac je dočekana domaćinski jer ima dva člana iz Grubina, Agu i Daru, što im ne treba kao olakotnost jer su doprinosili štimungu noći. Kad se svemu nadodaju maestralne izvedbe Luke, Ivane, Dare i Vukasa, ne čudi što se dobio pravi božićni, praznični ugođaj, što je uostalom i bila namjera organizatora i predsjednika Kolajne Augustina Age Kujundžića. Župnik fra Vinko Gudelj bio je, kao i uvijek, silna potpora kulturi. Nakon koncerta u podrumu crkve koji se preuređuje za potrebe HKUD-a Kolajna, za izvođače je priređen i domjenak na kojem su nuđeni grubinski kolači Antonije Karin, grubinski pršut i vino, a kako bi ugođaj bio potpun pobrinule su se članice Kolajne, ženska folklorna skupina Nede Kujundžić Turkine, zapjevavši i zaigravši grubinsko kolo. (ms)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here