Grudska ganga na dva CD-a objavljuje kraj korizmi

grudska_ganga_th_220411Na Uskrsni ponedjeljak, 25. travnja 2011. godine u 19 sati u kinodvorani Grude predstavljanje je dvostrukog nosača zvuka (2 CD-a) Grudsko pivanje (ganga, džotavica, gusle i diple iz Grudskog kraja, u nakladi Matice hrvatske Ogranak Grude). Sudjeluju znanstvenici i čuvari narodnog blaga (pivači, gangaši, guslari i diplari).

O gangi će održati znanstveno predavanje etnomuzikolog mr. sc. Joško Ćaleta s Instituta za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba. O povijesti Grudskog kraja će govoriti prof. dr. fra Andrija Nikić, povjesničar. U ime Matice hrvatske pozdravit će predsjednik Ogranka Matice hrvatske Grude mr. sc. Mario Bušić, prof.

U ime ovog vrijednog projekta prigodne riječi će uputiti Tomo Matković, poštovatelj i njegovatelj gange, folklora i narodnih običaja hrvatskog naroda  koji već godinu dana s ekipom gangaša radi na  ovom projektu u kojem je sudjelovalo 15 gangaških ekipa (13 muških i dvije ženske) s cijelog područja grudske općine tako da nosači zvuka predstavljaju presjek tog karakterističnog bekijskog pivanja. Snimljeno je više od 180 ganga, koje su sve zapisane u popratnoj knjižici. Riječi svake gange su zapisane uz dodatne napomene čija je to ganga, kad se piva ili uz neku drugu zanimljivost. Samim tim snimak gange dobiva još jednu dimenziju, jer često su slušateljima riječi nerazumljive. Nakladnik je Matica hrvatske Ogranak Grude, a knjiga je tiskana u Grafotisku Grude.

Izvadak iz teksta Joška Ćalete koji će najbolji opisati ovo izdanje:grude_ganga_unutra_220411

„Netemperirano pjevanje poput gange objektivno je vrlo teško notno zapisati. Stoga je jedini pouzdan način prikupljanja i izrade dokumentacije o postojanju ovog glazbenog žanra kvalitetno audio i video snimanje formalnih i neformalnih izvedbi još aktivnih pojedinaca i skupina gangaša. Ovo je najvjerniji način na koji se ganga može arhivirati kao živi dokument, a kojim se ubuduće mogu koristiti kako nositelji tradicije, tako i znanstvenici, istraživači. Na navedene postupke odlučili su se i nositelji pjevne tradicije u grudskom kraju, a njihovi prijepori rezultirali su izdavanjem dvostrukog CDa “Grudsko pivanje”. Skupina ljubitelja gange aktivnih pjevača iz Gruda odlučila je snimiti gange i različita tradicijska pjevanja s područja Grudskog kraja kao zalog svoje tradicijske ostavštine, svoj obol nadolazećim generacijama.
Posebno treba istaknuti činjenicu da je u projektu snimanja nosača zvuka sudjelovalo čak 15 pjevačkih skupina iz različitih krajeva grudske općine. Dvije ženske pjevačke skupine te 13 muških pjevačkih skupina na najbolji način su predstavile svoje pjevanje koje nazivaju “bekijsko pivanje”. Koncept projekta temeljio se na izboru najzanimljivijih i za pjevače najznačajnijih “pivanja” i gangi. Ono što je posebno istaknuto su gange “sklonjene” od poznatih pivača-gangaša, legendi ovog pjevanja koje su svojim posebnostima izradili osebujan grudski stil ganganja. Ovim činom autori projekta su željeli odati priznanje i svojevrsnu zahvalnost svim prethodnim generacijama umrlih gangaša koji su svojom pjevačkom aktivnošću i glazbenom inventivnošću ostavili neizbrisiv trag u tradiciji gange. Komentari i objašnjenja napisana u knjižici uz pojedine gange, dio “života” ove zanimljive glazbene forme, učinit će Vaše slušanje zanimljivijim, odvodeći Vas na putovanje bespućima i prostranstvima ovog slavnog kraja.“ (in)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here