Nedugo nakon odličnih vijesti o pronalasku 12 tajlandskih nogometaša i trenera, stižu pomalo zabrinjavajuće informacije o njihovu spašavanju. Dječaci i njihov trener nalaze se u spiljama već devet dana, a tamo bi i mogli ostati nekoliko mjeseci zbog složenog zadatka spašavanja

Kako bi im olakšali, dva liječnika odlučila su volontirati i ostati u spilji s nogometašima unatoč neoptimističnim najavama što se tiče vremena koje bi moglo spašavanje učiniti nemogućim

Vojska je objavila kako sprema dugoročne zalihe hrane te ronilačku obuku za zarobljene dok se istodobno nastavlja ispumpavanje vode. Dobre su vijesti da je nekoliko dana proteklo bez kiše, no loše su vijesti da bi u idućim danima trebalo biti više padalina jer počinje sezona kiša, piše Guardian.

– Pripremit ćemo slanje dodatne hrane koja će biti dostatna za najmanje četiri mjeseca te ćemo obučavati ronjenje – rekao je Anand Surawan, kapetan tajlandske mornarice.

Australac Peter Wolf, predsjednik udruženja koje okuplja ronioce, rekao je kako je najbolje ostaviti dječake tamo gdje se nalaze dok se ne stabiliziraju uvjeti. Rekao je i kako bi im trebalo osigurati hranu, piće i čisti zrak jer je dolje poprilično vlažno.

Nitko od dječaka ne zna plivati ni roniti. Edd Sorenson upozorava kako je vrlo opasno da netko tko nema iskustva s ronjenjem roni u špilji gdje nema nikakve vidljivosti. Dodaje kako bi pokušaj takvog spašavanja bio vrlo opasan za djecu, ali i za same spasitelje te da je najsigurnije čekati i osigurati im uvjete za preživljavanje.

Akcija će se ubrzati?

Dječake bi ipak mogli ranije krenuti spašavati zbog kiša koje prijete. Strahuju da će voda napuniti prostoriju u kojoj se nalaze.

Anupong Paojinda, ministar unutarnjih poslova, rekao je kako se cijeli proces mora ubrzati.

– Budući da se u idućim danima prognozira kiša, evakuacija se mora ubrzati. Koristit ćemo opremu za ronjenje. Ako se razina vode digne, zadatak će biti težak. Moramo djecu spasiti prije toga – rekao je Anupong, prenosi Bangkok Post.

Poručio je kako ronjenje nije jednostavno, posebice za one koji nikada to nisu radili.

– Ako se oprema izgubi u bilo kojem trenutku, to može biti opasno za život – rekao je ministar.

Svi su u dobrom stanju, no potrebna im je dobra prehrana. Oči su im bile dugo u mraku tako da će trebati naočale kako bi se privikli na danje svjetlo.

Trener i nogometaši nestali su 23. lipnja kada su kiše potopile pećine koje se protežu na čak 10 kilometara. Pronađeni su na muljevitom dijelu dva metra iznad razine vode. 

Hrvati čekaju poziv

Dječake su spremni spašavati i naš HGSS. To je potvrdio Vinko Prizmić, pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja budući da ih je Europska speleospasilačka asocijacija (ECRA) obavijestila da budu spremni za akciju, pišu 24 sata. Ako ih tajlandske vlasti pozovu, oni stižu u pomoć. Prizmić kaže kako su dječaci preživjeli zbog dobrih uvjeta u špilji.

– Ondje je stalna temperatura oko 20 stupnjeva Celzijevih i to je presudilo da tako dugo ostanu unutra. Našli su dovoljno velik prostor i dovoljno zraka kako bi mogli dočekati pomoć. U Hrvatskoj bi to vjerojatno kobno završilo jer su kod nas temperature vrlo niske – kazao je.


IZVOR kliknite ovdje

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here