Kako su sa Svjetskog prvenstva ispali Leo Messi i Cristiano Ronaldo, neutralni navijači diljem svijeta među osam preostalih reprezentacija traže onu iza koje će stati sljedećih deset dana. I upravo su vatreni postali pravi hit.

‘Roditelji imali spoj na Savi’

Primjerice, SAD je prepun hrvatskih navijača, barem ako je vjerovati tamošnjim medijima.

USA Today nabrojio je tri razloga zašto bi neutralni Amerikanac morao navijati za Hrvatsku u ostatku SP-a. Hrvatska nikada nije bila u finalu, prvi je razlog koji donosi njihov novinar Nick Schwartz, a uz to, u grupnoj fazi bili su jedan od najzabavnijih timova u Rusiji. Treći je razlog Luka Modrić. U trenutku kad su ispali Ronaldo i Messi, vrijeme je da hrvatski virtuoz zasja, kaže USA Today.

Kvadratići, superzvijezde i divlji navijači razlog su da uskočite u hrvatska kola – slično su pisali još prije prvenstva i njihovi zemljaci sa sportskog portala Deadspin.

No, u pohvalama upućenima Hrvatskoj nitko nije otišao dalje od Ala Saracevica koji piše za dnevnik San Francisco Chronicle. Novinar poznatog prezimena i amerikaniziranog imena javno priznaje da je ponosan što je Amerikanac, jednako kao što je ponosan i na svoje hrvatsko podrijetlo.

– Moji su roditelji prvi spoj imali na obalama Save u Zagrebu – kaže Saracevic.

Postoje i politički razlozi zašto neki lakše odabiru stranu. Prema tome je li im stil ruskog predsjednika privlačan ili odiozan, odavno su obukli ruski ili hrvatski dres. Prvi se oglasio srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

– Mislim da Hrvatska ima jednu od najboljih momčadi na Svjetskom prvenstvu, ali razumije se da ću navijati za Rusiju – rekao je Vučić. No, ne misle svi njegovi sunarodnjaci tako.

U Šidu, gradiću u Srbiji koji se nalazi u neposrednoj blizini granice s Hrvatskom, mnogi ne kriju da će u subotu navijati za Hrvatsku. Kada govore o hrvatskoj reprezentaciji, Srbi kažu da igraju kvalitetan nogomet i daju se maksimalno za reprezentaciju, što je dalo i rezultata. Jedan je od razloga podrške Hrvatskoj i blizina granice jer, kako kažu, susjedi su uvijek najvažniji. Navijači u Šidu mišljenja su da Hrvatska može do finala, gdje će onda sve biti moguće.

– Ovo je Hrvatskoj povijesna prilika. Nikada više nećete imati ovako kvalitetnu momčad, pogodnost da su neki od favorita ispali i da imate odličan raspored – rekao nam je jedan od navijača koji ne krije da navija za Hrvatsku. Oni pak koji budu navijali za Rusiju kažu da je osnovni razlog tome činjenica da su Rusi uvijek bili bliski Srbima.

Nijemci: Brazil ili Hrvatska

Hrvatska svoje pritajene i manje pritajene navijače ima i u Njemačkoj. Tamošnji mediji povećalom prate igre Hrvatske jer mnogi Hrvati ili igraju ili su igrali u njemačkim klubovima. A imaju i posebnog miljenika.

Ante Rebić ne prestaje trčati, za njega nema stajanja, uvijek je u punom tempu još od finala kupa 19. svibnja. Vjerojatno je odsprintao i od Frankfurta do hrvatskoga kampa u Rusiji. I onda još dalje – do moga srca. Ante Rebić moj je novi omiljeni nogometaš – piše Lukas Rilke, kolumnist najuglednijeg njemačkog tjednika Der Spiegela u komentaru pod naslovom “Danke, Bruda” (“Hvala, brate”, s tim da se autor tu šali zbog Antina lošeg njemačkog, Bruda je izgovor od Bruder).

Po pisanju medija i razgovorima s Nijemcima koje poznajemo Nijemci će većinom navijati za dvije reprezentacije: Brazil i Hrvatsku. Za Brazil će navijati Nijemci koji nogomet doživljavaju kao igru u kojoj “ako ne mogu Nijemci, neka pobijede Brazilci”. Većina onih ostalih navijat će za hrvatsku reprezentaciju čiji su dresovi u Njemačkoj uglavnom rasprodani.

U Italiji pak, koja se na SP nije plasirala, smatraju da jedino Hrvatska može pobijediti sama sebe, a da je Modrić zaslužio Zlatnu loptu.

Glas o Hrvatskoj došao je i do Bliskog istoka, gdje su se navijači u velikom srazu Rusije i Hrvatske većinom opredijelili prema – političkom ključu. Gotovo sve zemlje Perzijskog zaljeva, Saudijska Arabija, Kuvajt, UAE i Katar navijat će za Hrvatsku zbog protivljenja ruskoj vojnoj intervenciji u Siriji. S druge strane, fascinantno je da su Sirijci, kojima je Rusija pomogla u borbi protiv ISIL-a, podijeljeni. Naime, pola Sirijaca, koji se nalaze na teritoriju pod kontrolom režima Bashara Al Assada, navijat će za Hrvatsku, što su pokazale i ankete koje su proveli sirijski novinari, a kao razlog naveli su igru na Svjetskom prvenstvu.

Većina Iranaca navijat će pak za Hrvatsku zbog Ćire Blaževića i Branka Ivankovića, koji su ostavili veliki trag u tamošnjem nogometu, a podršku Hrvatskoj najavljuju i neki Libanonci. To govori i tamošnja spisateljica i nakladnica Rania Zaghir, koja je splitskom ogranku Hrvatskog čitateljskog društva poslala sliku s porukom da i ona i cijeli Libanon navijaju za hrvatsku reprezentaciju.

Surađivali: Dejan Jazvić, Branimir Bradarić, Marijana Dokoza, Silvije Tomašević


IZVOR kliknite ovdje

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here