Višegodišnje pitanje ”Kako riješiti problem manjka domaće radne snage” uskoro bi moglo dobiti konačni odgovor. U ministarstvu rad i mirovinskoga sustava razmatra se ukidanje kvota kojima država ograničava zapošljavanje stranih državljana, prenosi Jutarnji.hr.

Na taj način bi Hrvatska, po uzoru na neke druge europske zemlje, poput Slovenije, domaćim poslodavcima koji ne uspijevaju među domaćim radnicima pronaći dovoljan broj zaposlenika, omogućila neograničen uvoz radnika iz inozemstva.

U skladu sa zahtjevima tržišta, koje već duže vrijeme karakterizira manjak domaćih, kvalificiranih radnika, država je posljednjih godina drastično povećala kvote za uvoz radnika za deficitarna zanimanja. Tako je prije svega dvije godine bilo moguće dovesti 9 000 zaposlenika, godinu dana kasnije brojka se povećala na 39 000, a za ovu godinu poslodavci mogu zaposliti čak 65 000 stranih radnika. Međutim, čak niti te, uvećane kvote nisu dovoljne kako bi zadovoljile trenutne potrebe za radnicima, stoga je u pripremi novo rješenje – ukidanje kvota.

Hrvatska gospodarska komora, kao predstavnik poslodavaca, podržava novoosmišljeni plan.
“Vjerujem da bi beskvotni uvoz radnika mogao uskoro zaživjeti. Plan je da do lipnja s Ministarstvom rada pripremimo zakon po tom modelu na kojem radim već pet godina i da ide na izglasavanje u Sabor možda već prije ljetne stanke. Ako ti treba radnik kojeg nema u Hrvatskoj, nađeš ga u inozemstvu, MUP ga provjeri, otvoriš mu račun u banci i dobiva radnu dozvolu i pravo privremenog boravka na godinu dana koja se može produžiti”, izjavio je Davorko Vidović, savjetnik za radnu politiku i zapošljavanje u HGK.

Vidović dodaje kako se Hrvatska mora pripremiti za novi val odlazaka domaćih radnika koji će uslijediti 1. srpnja sljedeće godine, nakon što Austrija, kao posljednja država članica EU, otvori svoja vrata i ukine radne dozvole za hrvatske radnike.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here