Nakon što je krajem prošlog mjeseca njemački europski zastupnik Sven Schulze (CDU) ponovno aktualizirao odranije poznati zahtjev određenih političkih struja da se njemački dječji doplatak za strane radnike sravni s istoznačnim primanjima u njihovim matičnim zemljama, u strahu su i mnogi gastarbajteri iz Hrvatske. Jer – razlika između njemačkog i hrvatskog doplatka je ogromna.

– Teško je objasniti što bi mojoj obitelji značilo da nam Njemačka ukine državni doplatak za djecu, jer ni sam ne znam kako bismo podnijeli takav udarac – objašnjava za Deutsche Welle Dalibor iz Nove Gradiške, građevinac koji nešto više od godinu dana radi za jednu firmu u Oberhausenu, a kod kuće je radio na održavanju cesta. On i njegova supruga imaju troje djece za koje primaju, redom: 195 plus 200 plus 205 eura mjesečno.

– Poznato mi je da neki doslovno izmišljaju svašta o sebi, čak i krivotvore da imaju djecu, no to bi ipak bilo moguće primjereno službeno regulirati. A sve više naših dolazi, evo i meni su se u međuvremenu pridružila oba brata s obiteljima, a sad i kum ide po svoju djecu. Ma, ne znam tko će uopće ostati dolje – dodaje Dalibor. Naglašava ipak da ljudi uglavnom vjeruju kako je to još daleko od realizacije, nasreću, jer je i ranije takva inicijativa u više navrata bivala osujećena.

Hrvatski eurozastupnik Jozo Radoš (HNS) ne slaže se s kolegom Svenom Schulzeom. 

– Budući da su svi strani radnici iz ostalih država članica EU u Njemačkoj u istoj mjeri kao i domaći radnici obveznici njemačkog poreznog zakona, imaju pravo i na jednak pristup socijalnim fondovima. Štoviše, smatram da EU treba imati jedinstveno zajedničko tržište rada i jednaka prava svih radnika u svim državama članicama – kaže Radoš.

Ovo je 10 najskupljih gradova na svijetu – čak 4 iz jedne države:


IZVOR kliknite ovdje

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here