Povodom obljetnice operacije Fenix i sjećanja na žrtve pripadnika Bugojanske skupine, održane kod spomen-obilježja u Zmijavcima, priopćenjem su nam se javili iz Ureda za odnose s javnošću HSP-a. Priopćenje donosimo u cijelosti:
U subotu je u Zmijavcima obilježena 46. obljetnica operacije Fenix i stradanja pripadnika Bugojanske skupine. Prisjetili smo se skupine hrabrih ljudi koji su u ljeto 1972. godine došli iz Australije s ciljem rušenja velikosrpskog i komunističkog jarma s hrvatskog naroda i ponovne uspostave hrvatske države. Bili su to, danas slobodno možemo reći, prvi hrvatski branitelji i preteče branitelja u Domovinskom ratu. 

Oni bi, da nije nas koji poštujemo njihovu žrtvu, da nije Stipana Ivkošića – bili zaboravljeni, bili proglašavani teroristima, a tako bi se i odnosili prema njima. Podsjeća li vas to i na sadašnje stanje gdje i branitelje iz Domovinskog rata sile mraka hoće ocrniti, prikazati parazitima, a Domovinski rat proglasiti „građanskim ratom“?! Nećemo im to dopustiti, jer ni u Domovinskom ratu, ni u Operaciji FENIX Hrvati nisu ratovali za svoje osobne interese, pozicije ili sinekure već za HRVATSKU, nezavisnu, slobodnu i suverenu. Za hrvatsku Hrvatsku!

Stipe Ivkošić zaslužan je za spomen-obilježje i obljetnice sjećanja u Zmijavcima

Ono što mi tražimo od današnje vladajuće oligarhije je da se bojovnicima iz skupine Fenix oda dostojno i priznanje i poštovanje njihovoj žrtvi i spremnosti poginuti za sveti cilj. Da im se da zadovoljština, i moralna i simbolička! Također tražimo da se konačno utvrdi istina o tomu kako su svi pripadnici Bugojanske skupine u operaciji Fenix završili svoj ovozemaljski život i gdje su sahranjeni, kako bi njihova rodbina, prijatelji i poštovatelji imali mjesto na kojem će zapaliti svijeću, položiti cvijeće i pomoliti se za pokoj njihovih duša.

U ime HSP-a  nazočnima se obratio Ranko Topić (Video), dopredsjednik ŽV HSP-a SDŽ i predsjednik Podružnice Imotski koji je s izaslanstvom položio cvijeće i zapalio svijeće. Skup je nastavljen uz kulturno-umjetnički program lokalnih KUD-ova iz Imotske krajine i Hercegovine.

Ured za odnose s javnošću HSP-a

Foto: Ivica Lozina

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here