nezenjaEto, kako san već puna tri desetljeća među živin, a da pritom ništa nisan uspijo napravit po pitanju institucije braka, pitanje koje najčešće čujen je: Kad se ženiš? S nedilje, u subotu, kad se učini vrime, niko me neće – neki su od češćih odgovora koje čujemo okolo toga od naši stari momaka. Ma da ne bi i ja uvik istu slamu udara, mogu i nešto bolje smislit. Bi ja, narode moj dragi, i ženijo se i dicu pravijo, ali ko će gladna usta ranit kad ko tići zinu? Kažen ja to jednon prilikon jednon prijatelju i ne naiđo na razum na koji san od istoga ko po nekon pravilu i navika. Izgovor ti je nikakav, reče mi, jer ko je naše roditelje ranijo kad je kruv bijo luksuz, a nji deset od grčenja criva melodije skladalo? A sad država moli, samo pravi dicu, dat ćemo i para. Što više dice, više i para, a tebe opet zapadne oni najslađi dijo – krevet.

E tek tu proradi ona žica poslovnog duha kod mene. Triba još samo malo priuredit zakone, što je kod nas sasvim normalno, jer tribaju i oni gori od nečega živit. Pa eto, tribali bi samo poradit na tomu da moremo imat više od jedne žene. Jer, ne more ni ona jedna jadna rađat toliku dičicu, a da od togar ima i neke koristi. A kad bi čovik ima, rečimo, osan žena, lipo izračunaj – osan puta po jedno dite godišnje, deset godina zaredon – osandeset tića. I svako malo predsjednika za kuma. Kud ćeš bolje! Sve država financira, tvoje je samo da si, Bože moj, zdrav.

Na to će opet oni moj pametni: sve to je, ali ipak je to deset godina! Ali, ako san moga protekli deset vatat muve, nije mi se teško ušaltat pa sljedeći deset pravit dicu. A već prve godine lova počinje lagano curit. Pa mi recite da izumiru Hrvati. Samo triba slušat glas razuma i one stvari. I bit će nas!

Neženja

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here