svekrvaKad nevisti dođu gosti, nemate šta raditi na području mjesta stanovanja. Prošetajte. Inače ćete biti izloženi linču i drugih mladih nevista jer joj ne date mira…

Pametna i uspješna – zarađuje

Iako ova zvuči ko lovina za koju tribaš imat sriće više nego pameti, nekad se ispostavi da to nije tako. Ta je rođena da vam popije krv ili – najkobniji ishod – „utra vas u grob“. Preduvjet za razmatranje ove kategorije je suživot s istom. To se odnosi i na one koje žive kat ispod vas jer to sve računamo kao zajednica. Znači, ako ste kojom nesrićom u mirovini ili ste oduvik domaćica, prvim porodom vaše neviste apsolutno gubite pravo na svoj način života. Jer što bi vi živili, a da one troše pare svoje teškom mukom zarađene na vrtiće i kojekakve dadilje. Vi morate čuvat dicu, prat robu, kuvat ručak, ono stubište koje vas povezuje je isključivo vaša obaveza bez obzira što ga koristite i vi i ona. U slučaju da živite u onom najgorem obliku zajednice (koristite istu kužinu, isto kupatilo i isti kauč u dnevnom boravku) podrazumijeva se da iđete leć čim sunce zađe jer mladi par ima pravo na uživanje i privatnost. Nemate pravo na besposleno sjedenje (odmor) jer su tu unučad koju triba privatit. Ona je došla s posla ili iđe na posa, ne može još i trčat za dicom. Prehranu koja je također vaša zadaća, u potpunosti prilagodite prohtjevima mlade obitelji. Šta ste ili ili ste, šta ste odmarali, odmarali ste.  Kad nevisti dođu gosti, nemate šta raditi na području mjesta stanovanja. Prošetajte. Inače ćete biti izloženi linču i drugih mladih nevista jer joj ne date mira. Ne zovite je u polje, kad tribate oko živine, pravite zimnicu i slično jer ona radi i nema vrimena za te vaše pizdarije. Sve što vi radite ima i u Konzuma. Da se ne bi ona sa svim svojim obavezama još zajebavala i s tim.

Glupa i neuspješna – sidi i odgaja dicu kod kuće

E, vašoj radosti i uzdanici (sinu, najboljem na svitu) je ona zadnje šta mu je tribalo. Al’ eto, srića oće, đava ne da – od svih potencijalnih za koje vi znate, on je odabrao baš nju. Đava je ljubav. Nevistini mater i ćaća su jedva čekali da je se riješe pa su je vama uvalili, a ona bez posla i bez pameti. Rađa jedno za drugim isto da ih štanca na pokretnoj traci, a ne rađa. Ona je to sve vašem sinu podvalila da je ostavi kod kuće. Njoj ne triba čuvat dicu, ko da išta drugo pod milim Isusom radi. Neš ti skuvat ručak, uredit kuću, okućnicu, sredit dicu, držat do muža, a i do vas. To se podrazumijeva, s obzirom da ste baš vi ono najbolje što se njoj u životu dogodilo. A i tako ništa od toga što radi, ne radi dobro kao vi. Đava i matere odnio koje ih tako nauče. Nikad neće biti dobra kao vaše kćeri. Vaše kćeri su najbolje, najpametnije i sukladno tome, sve što rade, rade izvrsno. Vi vašu svu energiju usmjerite ka kćerima. Ipak, one su najpotrebnije vaše savršene majčinske ruke. Nevisiti ovog kova ne triba odmora jer ustvari njen život sam po sebi je odmor. Ukoliko i ona može tj. želi pomoći vašim kćerima, to bi bilo idealno, a ako ne želi zagorčajte joj život. Vijećajte s kćerima kako ne valja barem jednom tjedno.

Sve joj do Kosova ravno – niti je kod kuće, niti radi, niti je briga išta na ovome svitu

Ovaj tip neviste ne znamo je li volimo ili mrzimo. Ona je najveća flegma koju ste u životu srili. Ima dicu, ima čovika, ima vas, ima roditelje, ali je to ništa ne sekira. Dica su uvik plisnava, zapuštena, gladna. Čovik oda na posa oškurenih neispeglanih košulja. Ručak ne znamo je li zna skuvat jer ga jednostavno nikad nije skuvala. Dica kad dođu u vas na ručak i vide juhu pitaju „šta je to“.  Ali, dica su pristojna, skromna, zahvalna. Sin je zaljubljen do ušiju. Nikad se s nikim nije priričila. Njoj je isto, imala milijardu ili bila bez lipe jer je život lip. Ne tribate joj ni čistit ni kuvat ni čuvat dicu jer ona to od vas ništa ne traži. Dica se mogu čuvat sama, roba kad se isprlja – može se kupit nova, kuća ako je i prljava očistit će čovik kad mu dopizdi. Sad, ako ste vi brižan tip svekrve, ovo vas može smetati i onda iz sažaljenja prema sinu i dici preuzet ćete njene obaveze na sebe. A ako živite daleko od nje i ne gledate ovo svaki dan, vaš odnos s vašom nevistom će biti izrazito dobar. Tješimo se pretpostavkom da su takvi samo kad dođu u bake na selo jer mami treba odmor od svakodnevnih obaveza pa se opusti kad dođe u bake.

Nevista „ništa posebno“ – radi, ima dicu i ima vrt

U ovom primjeru vrt se može odnositi na povrtnjak i voćnjak ispred kuće, ili pitare na balkonu u stanu. Ipak, ne želimo umanjiti ičije trude. Ona je prosjek. Nećemo je hvaliti jer opet i vi to sve radite pa vam nitko nije digao spomenik zbog toga. Lipo izgleda, kuća blista, dica su uvik uredna i dobra u školi, ručak je svaki dan u isto vrime serviran na stolu (većinom nešto „kašikom“ jer je to zdravo). Sve što je u loncu je njenih ruku djelo. Ona ide i na posao, a ima i vrt i još milijun obaveza. Svake nedilje je na misi. Ritko iđe u matere. Skoro je i ne viđate jer nema vrimena za sidit i pit kavu. E, sad… problem ovog tipa nevista je da su asocijalne. Nitko im ne dolazi na kavu, dica su non stop na nikakvim aktivnostima, ritko vam ostavi dicu jer vas ne bi tila teretit (pod geslom „dosta vam bilo i vaše“) i ne  znaju što se događa u selu ili u gradu. Sina vam je ustravila jer se nikad ne žali da ona ne valja. A svi znamo da nitko nije savršen. Da se zaključiti da vas ne cijeni baš jer nema vrimena ni za vas. Ne triba joj davat para, mesa, povrća, ne triba joj čuvat dicu. Osjećate da vas je isključila iz života vašeg sina i vaše unučadi. Nek su oni živi i zdravi, a njoj „eno tamo“ i tako vas se svaki dan mora sitit jer dica nemaju veze s njom, sva sliče na vašu stranu.

Idealna  – viđate je jednom godišnje jer živi u inozemstvu

Kratki opis ovog tipa neviste se ne treba dodatno objašnjavat.

Nevista