Desetljećima tjeran u tuđinu, imotski je puk svojom Crkvom i sviješću očuvao ovo tlo kao nedotaknuto hrvatsko, rekao je dr. Tuđman


Na blagdan Velike Gospe 15. kolovoza 1993. predsjednik Republike dr. Franjo Tuđman je boravio u Imotskoj krajini, gdje je svečano pustio u promet novoizgrađenu prometnicu dugu 8,5 kilometara koja spaja Imotski i branu Ričice. Obraćajući se nazočnima, Predsjednik je rekao:
dal1c.jpg"Hrvatski je narod Imotske krajine preživio sve muke, ali i slavu Hrvatske, narod ovoga kraja zbog svoga hrvatstva desetljećima je tjeran u tuđinu, no taj je narod sa svojom Crkvom i svojom sviješću očuvao ovo tlo kao nedotaknuto hrvatsko. Imotski je dao prve žrtve u obrani hrvatske suverenosti i ova krajina spada među one koji su dali razmjerno najveće žrtve u Domovinskom ratu i zato je zaslužna za uspostavu samostalne Hrvatske, o čemu su sanjali naši preci. Obraćajući se Imoćanima, rekao je sljedeće:
— Ne smijemo se obazirati na one koji u Hrvatskoj samo traže pogreške vlasti, koji ne vide da izlazak iz socijalizma u slobodno društvo nije nimalo lagan. Pri tome trebamo spriječiti zloupotrebe, ali je normalno da će biti bogatijih i uspješnijih, pravde i nepravde. Ne mogu se sve nedaće i problemi prebacivati samo na leđa vlasti. Ta vlast je takva kakvu je narod izabrao. Ja vam otvoreno kažem, kao državni poglavar — kada bi bilo sposobnijih ljudi nego što ih ima u HDZ-u, ja bih ih doveo na državne položaje, ali ih ne vidim, nema ih — rekao je dr. Franjo Tuđman.

Imotski: HDZ je
imao hrabrosti

Imoćani su se susreli s Predsjednikom i na predizbornom skupu HDZ-a u Imotskom, 10. listopada 1995., kada su uz dr. Tuđmana stigli i Gojko Šušak, dr. Ivić Pašalić, dr. Miomir Žužul i brojni visoki članovi HDZ-a.
— Jedino HDZ imao je hrabrosti izići pred cijelu Hrvatsku s programom koji obećava slobodnu i demokratsku Hrvatsku, rekao je tada Predsjednik, obećao oslobođenje istočne Hrvatske i pomoć Hrvatima u BiH, te najavio povratak tisuća iseljenih Hrvata.
— Iseljenici su se već opredijelili za koga će glasovati jer ćaća je ćaća, rekao je tom prigodom Ivan Nogalo, povjerenik HDZ-a za SAD.

Hvar: Čestitke mladencima

Uz nekoliko tisuća izbjeglica i prognanika na otoku Hvaru nađe se i poneki pravi turist. Tako je dvoje mladih supruga iz Mostara najsunčaniji europski otok izabralo za medeni mjesec. Riječ je o tek vjenčanom paru, 20-godišnjoj studentici strojarstva Marini i 26-godišnjem privatnom poduzetniku Vladimiru Cvitkoviću. Saznavši za njihovu želju da boravak Predsjednika na Hvaru hoće iskoristiti kao prigodu da se fotografiraju s njime, dr. Franjo Tuđman je zaobišavši protokol i svoje osiguranje, prišao, čestitao mladencima i fotografirao se s njima.
   (SD, 29. listopada 1992.)

   

VINJANI GORNJI, CISTA PROVO I RUNOVIĆI
Kum malim Imoćanima

Dr. Franjo Tuđman je bio kum osmom djetetu Janka Kutleše iz Vinjana Gornjih, zatim osmom djetetu Marka Šituma iz Ciste Provo, kao i sedmom djetetu Bana Jukića iz Runovića.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here