Imoćani o Gay Prideu: Pustite Splićane, nama su žene draže

imotski-imocanin-imocankaNe bih komentirao događaje na splitskoj Rivi. Doduše, ne znam kako bi reagirali Imoćani da im gradom prođe gay parada. Sva sreća da smo mali grad, pa im nismo interesantni – rekao nam je Ante Đuzel kad smo ga podsjetili na ‘famoznu gay paradu u Imotskom’.

– Ako su u Splitu kamenjem divljački gađali i brutalno vrijeđali sudionike Gay Pridea, što bi im tek radili u Imotskom – strijeljali bi ih, pribili na križ, a od njihovih mošnji izrađivali bi vrećice za duhan. Ne vjerujem, prošlo bi sve puno tolerantnije nego u Splitu, što su i dokazali događaji iz 2007., javio nam se anonimni Imoćanin podsjećajući nas na gay ‘aferu’ desetljeća – barem u Imotskoj krajini.

Naime, istospolnost u tom gradu pojavila se kao lokalni problemčić kada je lokalna radiopostaja objavila vijest da će se u Imotskom 4. veljače 2007., u organizacije Udruge Iskorak, održati gay parada. Naravno, vijest se naknadno pokazala sumnjivom, da ne kažemo lažnom, jer su iz Udruge Iskorak relativno brzo reagirali i demantirali ikakvu namjeru organizirati bilo kakav, a kamoli gay skup.

No, to je bilo uzalud jer je vijest o gay druženju u Imotskom, objavljena u rubrici ‘Blic vijesti’ na radijskim internet stranicama, već munjevito obišla cijelu Hrvatsku, a bome i Imotsku krajinu. Ukratko, u objavljenoj vijesti lokalni je puk bio informiran da je predsjednik udruge Iskorak (bez navođenja njegovog identiteta) na navodnom sastanku s organizacijom Coming Clean Daya u Imotskom najavio da namjeravaju iste skupove organizirati i u drugim, manjim gradovima. Kako su prenosili lokalni mediji, u toj je vijesti objavljen i veseli poziv u priopćenju svim Imoćanima.

– Pozivamo sve one koji žele reći društvu svoje seksualno opredjeljenje da to bez ustručavanja i kažu’, pisalo je u priopćenju. Iznenađeni, a neki i šokirani Imoćani tražili su dodatna objašnjenja – zašto gay parada, tko će u njoj sudjelovati i tko sve to organizira. U blic anketi, građani iz Imotskog rado su komentirali novonastalu gay situaciju, ali pod uvjetom da budu anonimni.

– Ma pustite te gluposti, di će oni u Imotski. Znaju li oni da kod nas muško još uvik spava samo sa ženama? Homoseksualci u Imotskom, ma možda ih i ima, ali oni se kriju. Di će javno među svit, ali su poludili, i to u Imotski. A neka, bit će zanimljivo vidit koji su – komentirao je anonimni Imoćanin kojeg su tada, uz brojne komentare, prenijeli brojni hrvatski mediji

Gradonačelnik Imotskoga Ante Ðuzel također je, što je malo koga začudilo, bio zatečen tom najavom.

– Od Grada nitko nije tražio nikakvo odobrenje. A bez našeg odobrenja ništa se u gradu ne može održati. Ako takvo što dođe do nas, stavit ćemo na dnevni red Poglavarstva, ali vjerujem da će odgovor biti negativan – rekao je Ðuzel i dodao, kako su prenijeli drugi mediji, dodatno objašnjenje. – Svatko ima svoja prava, za mene je ipak obitelj svetinja. Još uvijek su mi draže žene, poručio je tada Đuzel.

Sada četiri godine kasnije i nakon gay parade na splitskoj Rivi, gradonačelnik Đuzel malo je oprezniji.

– Ne bih komentirao događaje na splitskoj Rivi. Doduše, ne znam kako bi reagirali Imoćani da im gradom prođe gay parada. Sva sreća da smo mali grad, pa im nismo interesantni – zaključio je Đuzel. Naš, pak, sugovornik s početka teksta tvrdi da bi bilo osuđivanja, ali da bi gay paradu ispratili s podsmijehom i šaljivim dobacivanjem, nipošto vrijeđanjem ili kamenovanjem. Uz to, nudi i ljubavni recept kojeg, prema njegovoj predaji, žene iz imotskog kraja poručuju (muškim) ljubavnicima za vođenje ljubavi. Recept – pjesmica je, valjda, primjenjiva i za istospolnu ljubav. Prenosimo je u cijelosti.

– Kada je jugo, nemoj dugo

– Kada je bura, svaka ura

– Kada su mrazi, ne silazi!

Izvor: dnevno.hr

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here