Stara gimnazija - ImotskiPrije tri godine, onog nesretnoga trenutka, noću između 6. i 7. siječnja 1995 godine, potpunog je izgorjela zgrada Gimnazije. Nakon što su učenici srednjih škola preselili u novu zgradu početkom 1991-92. školske godine, odlučeno je da se uredi zgrada Gimnazije i u nju presele učenici osnovne škole, u kojoj nastavu pohađa preko 1300 učenika.
Prema toj zamisli prva bi osnovna škola imala oko 700, a druga isto toliko učenika koji bi nastavu pohađali u zgradi Gimnazije. Odmah nakon požara zgradu su obišle mjerodavne županijske i gradske inspekcije pa su svoj izvještaj uputile i Ministarstvu prosvjete. Tada je zaključeno da se iz zgrade odmah očisti izgorjeli otpad te da se na vrhu zgrade postavi armirano betonska ploča i novi krov. Sve to u namjeri da se zaštiti zgrada od daljnjega propadanja i polako pristupi njezinu unutrašnjem uređenju.
Ploča i krov su ubrzo stavljeni. I tu se stalo. U njezinoj unutrašnjosti ništa se već dvije godine ne radi. Na zgradi su uništena vrata i prozori, a dobrim je dijelom oštećena i fasada. Miroslav Budimir, voditelj županijske ispostave za prosvjetu, rekao nam je da će tijekom ove godine biti osigurano oko 200 tisuća kuna za postavljanje vrata i prozora. Ako se ne osigura ništa više od toga, posebno iz Ministarstva prosvjete, malo će od toga biti koristi Zgrada će i dalje biti ruševina, bez mogućnosti održavanja nastave u njoj, pa će imotski osnovci i dalje dolaziti na nastavu u prostorno neizdržljivim uvjetima.
I.GUDELJ

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here