IMOTSKI Svečano proslavljen blagdan sv. Franje

Svečano proslavljen blagdan sv. Franje ImotskiImotski, (IKA) – Nakon devetodnevne duhovne priprave u srijedu 4. listopada svečano je proslavljena svetkovina sv. Franje, imotskog župnog zaštitnika i naslovnika crkve. Nakon jutarnjeg misnog slavlja koje je predvodio fra Nedjeljko Čarapić, župnik u Podbablju, središnje slavlje počelo je procesijom gradskim ulicama, a uz učenike osnovne škole i njihove nastavnike te brojne vjernike, procesiju su glazbeno obogatili članovi HPO Gradske glazbe Imotski, predvođeni kapelnikom prof. Ivanom Glibotom Crnim, a misno slavlje prepunoj svečevoj crkvi predvodio je fra Ante Marić iz Mostara uz koncelebraciju župnika i gvardijana fra Kristiana Stipanovića, fra Frane Lace, župnika u Zmijavcima i još nekoliko svećenika.

U propovijedi fra Ante je istaknuo „da nam sv. Franjo otkriva smisao našega vjerničkog života – slijediti nauk i stope Isusa Krista”. Radikalno živeći Evanđelje Franjo je na neki način iznevjerio očekivanja svoje obitelji, ali je izgradio novu obitelj, obitelj franjevaca i franjevki kojima je Bog Otac. Njegov život kritika je svim negativnostima u Crkvi i društvu, odnosno poticaj svima da istinski žive kršćanske vrednote,istaknuo je fra Ante Marić. 
Slavlje sv. Franje u Imotskom nastavljeno je u večernjim satima. U imotskom samostanskom okružju običaj je da na blagdan sv. Franje novi članovi svih bratstava Franjevačke mladeži koja djeluju na području Imotske krajine daju svoja prva framaška obećanja, a ove godine 105 mladih iz Imotskog, Lovreća, Podbablja, Prološca, Runovića, Vinjana i Zmijavaca dalo je svoja prva obećanja.

Euharistijsko slavlje u prepunoj crkvi predvodio je imotski župni vikar fra Lazar Perica uz koncelebraciju dugogodišnjeg imotskog vjeroučitelja, osnivača FRAMA-e Imotski, a sada župnog vikara u župi Vinjani fra Jakova Udovičića, vinjanskog župnika fra Josipa Sušića, fra Vinka Gudelja, župnika Prološca, fra Dinka Bošnjaka, župnika u Lovreću i don Mije Šurlina, upravitelja marijanskog svetišta u Vepricu. U homiliji fra Lazar je potaknuo mlade na nasljedovanje sv. Franje te im posvijestio značenje obećanja koja su dali kao članovi Franjevačke mladeži. 
Na kraju mise gvardijan je čestitao vjernicima svetkovinu sv. Franje, a posebno framašima koji su dali svoja prva obećanja. Nakon mise slavlje se nastavilo zakuskom za framaše pod samostanskim cedrom.

Za svetkovinu sv. Franje vjernici su se pripremali devetnicom od 25. rujna do 3. listopada, koja je svaku večer počinjala krunicom, molitvama sv. Franji te je slavljena misa. Tri dana uoči svetkovine održana je duhovna priprava članova Franjevačkoga svjetovnog reda iz Imotskog, Podbablja, Prološca, Runovića, Vinjana i Zmijavaca koju je uz sudjelovanje gvardijana fra Kristiana Stipanovića i fra Zorana Kutleše, koordinatora OFS-a za Imotsku krajinu predvodio fra Josip Sušić, župnik u Vinjanima. Na uočnicu svetkovine sv. Franje nakon mise održan je obred Preminuća sv. Franje, a potom i prigodno bdjenje u svečevoj crkvi.